Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кипър планира създаването на "лоша банка", църквата готова да залага имущество

20 март 2013, 16:16 часа
Реклама

Тази вечер ще се състои извънредно заседание на кипърския парламент, на което ще бъдат разгледани две законодателни предложения, предаде ИТАР-ТАСС.

Първият законопроект предвижда въвеждането на мерки за ограничаване на бягството на капитали, след като банковата система на Кипър се върне към нормална работа. Вторият се касае за реструктуриране на банковата система чрез отделянето на токсичните активи в отделна структура – т.нар. „лоша банка”, която ще подлежи на ликвидация.

По-рано предстоятелят на Кипърската православна църква архиепископ Хризостом заяви, че е готов да заложи църковно имущество, за да помогне на страната да преодолее финансовата криза, предаде агенция Интерфакс.

След среща с президента Никос Анастасиафис архиепископът посочи, че получените средства от църковното имущество може да бъдат инвестирани в правителствени облигации.

В момента Кипър се нуждае от около 16 милиарда евро, за да избегне банкрута.

В миналото Кипърската църква неведнъж е помагала за оздравяването на икономиката. Църквата закупи акции от „Банката на Кипър”, като продаде редица имоти и заплати данъци за около 20 милиона евро.

Кипърските банки няма да работят утре и в петък. Това се казва в изявление на Централната банка на островната държава.

В същото време лидерите на управляващата партия Демократически съюз и на основната опозиционна Прогресивна партия на трудовия народ на Кипър искат банките да не работят до следващия вторник.

ЦБ нареди да бъдат блокирани всички електронни банкови трансакции още в събота, след като в Брюксел беше постигнато споразумение между правителството в Никозия и Еврогрупата по антикризисната програма, включващо безпрецедентното условие за въвеждане на данък върху банковите сметки. Първоначалната цел на "почивните дни за банките" беше именно да се "замразят" средствата, които трябва да се вземат като "антикризисен данък", също така да се предотврати изтичането на пари в чужбина.

Но след като снощи парламентът на страната решително отхвърли въвеждането на данъка, кипърските власти се страхуват от колапс на банките, защото под въпрос е поставено съдействието от страна на партньорите по еврозоната. Австрийският министър на финансите Мария Фектер вече заяви, че ЕЦБ ще спре да отпуска пари на Кипър от този петък.

Докато банките са затворени обикновените жители на острова могат безпроблемно да използват банкоматите, за да теглят налични.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес