Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво следва след Чавес?

07 март 2013, 20:30 часа • 8057 прочитания
Реклама

Смъртта на венецуелския президент Уго Чавес има потенциал да роди драматична промяна в отношенията на неговата богата на петрол страна със САЩ. Но за това ще бъдат нужни години, ако изобщо се стигне до промяна.

Много ще зависи от това колко далече иска да отиде администрацията на Обама в окуражаването на наследника на Чавес. Преди смъртта на Чавес във вторник вицепрезидентът Николас Мадуро намекна, че по някакъв начин САЩ са заразили президента с рак.

Това абсурдно твърдение противоречи с оценката на външнополитически анализатори, че ако Мадуро наследи Чавес, то той няма да се опита да бъде същият тип революционен лидер и може да потърси по-близки връзки с Америка. Като доказателство те отбелязват срещите на Мадуро през миналия ноември с Робърта Джейкъбсън, помощник-държавен секретар по въпросите на Латинска Америка.

Сближаването със САЩ може да изисква от Венецуела да сложи край или поне да разхлаби своята връзка с Куба – нещо, което Чавес, който боготвореше Фидел Кастро, не би направил. Той смяташе архитекта на кубинската революция не само за ментор, но и за бащинска фигура.

Кастро се възползваше от тази връзка за всичко, за което си струваше. Както написа венецуелският журналист Франсиско Торо: „Десетки милиарди петродолари от Венецуела подкрепяха последния бастион на тоталитаризма в западната хемисфера”.

Но времената се променят и в Куба. Фидел Кастро вече не е на власт, а неговият 81-годишен брат Раул казва, че неговият сегашен петгодишен мандат като президент ще бъде втори и последен. Неговият лично избран наследник, 52-годишният вицепрезидент Мигел Диас-Канел, се очаква да надмине скромните стъпки на Раул към свободно предприемачество, позволявайки покупко-продажбите на частни имоти и отменяйки ограниченията за пътуване.

Мнозина американци може да си мислят, че смъртта на Чавес е „добро отърваване”, но има и негови поклонници тази страна, включително редица политически либерали във филмовата индустрия, които се възхищават на историята на неговия живот. „Изгубих приятел, когото бях благословен да имам. А бедните хора по света изгубиха свой защитник”, заяви актьорът Шон Пен.

За смъртта на Чавес скърби и бившият републикански сенатор Джоузеф Кенеди II, който заяви, че венецуелският лидер е помогнал на близо два милиона американци чрез фондацията за помощи за отопление на Кенеди – „Ситизънс енерджи”, която раздава гориво за отопление на семейства с ниски доходи. Венецуела е дарила 200 милиона галона гориво за отопление за период от осем години.

Критиците казват, че Чавес е използвал тази програма като пропаганда, за да представи администрацията на президента Джордж Буш-младши като несимпатизираща на бедните. Чавес наистина беше майстор в манипулирането на настроението. Той използваше всички медийни форми, за да се представи като героична личност, като в същото време задържаше хватката си върху властта.

Филаделфия инкуайърър

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес