Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Великобритания се пребори с пушенето?

26 май 2021, 11:57 часа •
Реклама

Само след няколко дни отбелязваме Световния ден без тютюнопушене – на 31 май. Вредният навик на над 1,1 млрд. пушачи по света е един от водещите фактори за преждевременна смърт в света. В България 17 хиляди души на година губят живота си заради болести, свързани с тютюнопушенето. Вредният навик, превърнал се в една от най-големите заплахи за общественото здраве, годишно причинява смъртта на над 8 млн. души по света.

Основната причина за вредата от цигарите се крие в горенето на тютюна. Цигареният дим, който се образува, съдържа над 8000 химични вещества, около 100 от които са доказано канцерогенни.

Въпреки опасността, 64% от диагностицираните болни с рак на белия дроб продължават да пушат, посочва британският онколог д-р Питър Харпър, основател на Лондонската клиника по онкология.

Докато броят на пушачите в света се очаква да се запази до 2025 г. по прогнози на Световната здравна организация, Великобритания се превръща в лидер в намаляването на броя на пушачите в страната.

През 2020 г. Обединеното кралство отчита намаляване на разпространението на тютюнопушенето до 12%, което е 5% спад в сравнение с 2017 г.  За сравнение – процентът на пушачите в Европейския съюз е намалял само с  3 на сто за същото период, а средното разпространение на пушенето в различните страни е 23%. Великобритания е и в страната с най-рязък спад на нивата на пушене в Европа от 2006 г. насам. Това сочат резултатите от последното допитване на Евробарометър за нагласите на европейците за тютюневите изделия за 2020- 2021 г.

Отличниците в класацията с най-ниско разпространение на тютюнопушенето са в ЕС са Швеция (7%), Великобритания (12%) и Холандия (12%). България застава на второ място след Гърция (42%) по най-висок процент на пушене в Европа с 38%.

Данните от Евробарометър показват,  че най-сериозен успех с намаляването на пушенето имат държавите, в които пушачите биват стимулирани да преминат на бездимни алтернативи  като електронни цигари, устройства с нагряване на тютюн или шведски снус.

Не е изненадващо, че Швеция е на първо място с най-нисък процент на пушачи- 7%, тъй като в страната са широкоразпространени тютюневи торбички за орална употреба, т.нар. шведски снус. Успехът на англичаните в борбата с тютюнопушенето пък се дължи основно на прогресивните политики на Острова, който е лидер в областта на намаляването на вредата чрез създаване на стимули за преминаване на пушачите към по-малко рискови бездимни продукти като електронни цигари и устройства с нагряване на тютюн.

Остров без дим – възможно ли е?

Вейпингът е тема - приоритет във Великобритания, като правителството официално си постави за цел да превърне страната в „Остров без дим“ до 2030 г. Държавата успешно интегрира електронните цигари и устройствата с нагряване в политиките си за борба с тютюнопушенето и  намаляване на вредата.

Преходът от горими към електронни цигари стана популярен в Обединеното кралство, където Агенцията по обществено здраве на Англия - Public Health England обяви още през 2015 г. в своя годишен доклад за е-цигарите отбеляза, че вейпингът е около 95% по-малко вреден от пушенето и има потенциал да помогне на пушачите да откажат вредния навик.  

Англичаните успешно прилагат иновациите като начин да намалят вредата от пушенето и съвсем наскоро отчетоха изключителен резултат от подхода си. Според последния доклад на британската здравна агенция за 2021 г. от 64% до 79% от опитите за спиране на цигарите на Острова с помощта на електронни цигари са успешни. Пушачите на Острова са 7 млн., а потребителите на електронни цигари са вече над 3 милиона.

„Пушенето все още е водещата причина за преждевременната смърт и заболявания, като само през 2019 г. във Великобритания умират 75 000 души от цигарите. Най-доброто нещо, което един пушач може да направи, е да спре пушенето напълно и доказателствата показват, че вейпингът е едно от най-ефективните средства за отказ, помагайки на около 50 000 пушачи всяка година да се откажат от цигарите.“, заявява професор Джон Нютон от Public Health England.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес