Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как с храна да си набавим необходимите витамини (ВИДЕО)

13 февруари 2024, 17:35 часа • 1282 прочитания

В днешното предаване „Видимо и невидимо: Хапка по хапка“ Росица Коцева ни припомня как да си набавим чрез храната витамините D, С, Е и К.

„Витамин D се натрупва в организма и той си дърпа от запасите, когато му е необходимо. Така че е важно да не се пречи на натрупването, а не да се помага на усвояването! Ниското ниво на витамин D в организма причинява инсулинова резистентност, диабет, Хашимото, метаболитни проблеми и косопад. Обръщайте му сериозно внимание и го дръжте поне в средата на вашите стойности за вашата възраст, не на долната граница, защото иначе ще трупате килограми!“, съветва Росица Коцева.

„Можете да прекарате две седмици на морето и да попълните нуждите си от витамин D за около 6 месеца. Това е витамин, който се съхранява в нашето хранилище и може да се използва на малки части по-късно. Но се изчерпва доста бързо, особено ако ядете много въглехидрати, които в тялото се превръщат в глюкоза.“ Още: Мария Митева от "Делишу": Хората знаят, че това което предлагаме, го правим със сърце и душа (ВИДЕО)

„Бих избрала здравословна диета с ниско съдържание на въглехидрати, богата на листни зеленчуци и броколи и да използвам лятото за плаж, а през зимата - солариум.“, съветва Росица Коцева. Посещението на солариум е много полезно, също и при лечение на псориазис, но и за повишаване на общото състояние на духа и настроението.

Едно парче сьомга на ден с две цели яйца е достатъчна. В една чаша с горски плодове се съдържа около 6 % от нужната дневна доза. Като добавим и млечен сладолед и бадеми, получаваме 10 % от дневната доза витамин D с невероятен вкус.

Изводът е, че не е нужно да си купувате витамин D, особено този без рецепта, а си го набавете с храната. Увеличете разходките при слънчево време и посещавайте солариум през студените месеци.

„Тъй като витамин Е е мастноразтворим, той не е толкова засегнат от температурно обработване, така че 100 г. сьомга със спанак, броколи и слънчогледово семе, овкусено с нерафиниран пресован зехтин и едно яйце, като комбинация дават пълната доза витамин Е за деня.“, съветва Росица Коцева. Още: Защо закуската е най-важното хранене за деня? (ВИДЕО)

За набавяне на дневната доза витамин К си хапвайте спанак, броколи, овкусени със зехтин.

В края на предаването Роси Коцева ще ни предложи страхотна рецепта за „Бери крамбъл“.

За да научите какви опасности крие предозирането с хранителни добави, как да си набавим чрез храна нужните ни витамини гледайте видеото:

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес