Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жестокост: отрязаха лапите на кутре с лозарска ножица

27 февруари 2013, 13:38 часа • 12302 прочитания

Кутре, чиито лапи са били отрязани с лозарска ножица, оперират днес по спешност от организацията за защита на животните Animal Rescue Sofia. Животното е било изхвърлено от автомобил в софийското село Доганово в това състояние. Според организацията „полицията отказва да реагира“.
     
7-месечно куче, което наричат Малкият Мук, ще бъде оперирано днес в Централната Ветеринарна Клиника по спешност. Кутрето е било изхвърлено от автомобил в село Доганово пред очите на смаяни очевидци. Краката на животинчето най-вероятно са отрязани с лозарска ножица, съобщават от организацията за защита на животните Animal Rescue Sofia.

След случая с осакатената преди 3 години Мима от село Дряново, България стана прочута като „страната, в която режат краката на кучетата“. Тогава случаят с Мима беше използван от природозащитници, за да се внесат  промени в Наказателния Кодекс, предвиждащи глоби и затвор за хора, извършили насилие над животни.  

„Вече не се изненадваме като звъним в полицията и ни се смеят“, коментират от приют Богров. „Обещаната Зоополиция си остана една залъгалка, а на редовия полицай това му е последния приоритет.“  По техни думи – случаите на подобни жестокости са ежедневие в страната, но въпреки че на хартия се водят углавни престъпления – те не се преследват от полицията, поради липса на капацитет.  

Организацията за защита на животните Animal Rescue Sofia стопанисва най-големия приют в страната – приют Богров, недалеч от столицата. За 3 години работа в приюта организацията е отчела над 1700 задомени кучета (в България и в чужбина), както и над 4500 кастрации на бездомни и домашни животни.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес