Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Янукович предлага смекчаване на присъдата на Тимошенко срещу пари

02 март 2013, 11:45 часа • 3812 прочитания

Президентът на Украйна Виктор Янукович съобщи условието за смекчаване на присъдата на бившия премиер Юлия Тимошенко, предават руските агенции, предаде БГНЕС.

На пресконференция в Киев той заяви, че новият Наказателен кодекс позволява "хуманизиране" на наказанието с икономически средства, но само в случай, че осъденият погаси загубите, които е нанесъл на държавата. Ето по този въпрос тя (Тимошенко) трябва да помисли, подчерта украинският президент.

Тимошенко бе осъдена на 7 г. затвор по обвинение за злоупотреба в правомощия при сключване на газови контракти с Русия. Съдът я задължи да компенсира Нафтогаз Украйна с 1,5 милиарда гривена (190 милиона долара).

Коментирайки произнесената през 2011 г. присъда, Янукович заяви, че контрактът, подписан от нея през 2009 г. ежегодно носи на страната загуби за приблизително 6 милиарда долара – средства, които би могло да се насочат за развитието на страната, за повишаване на заплати и пенсии. Днес те се изплащат по договора с Русия, добави той.

Сега срещу Тимошенко са заведени още няколко дела. Обвиняват я по-специално в причастност към убийството на депутата Евгений Щербаня през 1996 г.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес