Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Израел на крачка от сухопътна операция, удари правителството на Хамас

17 ноември 2012, 09:47 часа • 8631 прочитания

Израелски самолети на военновъздушни сили са поразили сградата на правителството на Хамас. Главната сграда на кабинета е улучена от четири снаряда, съобщи АФП, цитирана от БЛИЦ.

Израелски самолети от ВВС са ударили със снаряди сградата на кабинета. “Правителството ще остане на своите позиции и на страната на хората”, се казва в отговор в изявление на правителството на Хамас след нападението.

По-рано армията на Израел унищожи работилница за бойни безпилотни летателни апарати в Ивицата Газа.

Правителството на Израел разреши и мобилизирането на 75 000 души от запаса. Решението е взето след телефонно гласуване, породено от проведен разговор между министър-председателя Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Ехуд Барак. Според израелските медии действието е стъпка към офанзива по земя на територията на Ивицата Газа.

Президентът на САЩ, Барак Обама е изразил подкрепата си за Израел, в телефонен разговор с Бенямин Нетаняху. "Президентът е потвърдил подкрепата на САЩ относно правото на Израел да се защитава и е изразил съжалението си за отнетите израелски и палестински животи”, заявява официален представител на Белия дом.

В същото време стана ясно, че група от 17 български работници, намиращи се в Израел по силата на спогодба за посредничество и временна заетост, подписана между България и Израел, работи на обекти в гр. Нетивот, в непосредствена близост до Ивицата Газа. Това съобщи пред журналисти говорителят на МВнР Весела Чернева. Въпреки периодичния ракетен обстрел над града, работниците са получавали досега указания да не прекратяват работа и не са им били осигурени убежища. Те се обадили в българското посолство в Тел Авив, а посланикът ги е посетил тази сутрин и е установил, че има проблем с тяхната сигурност. Двама от тях са изявили желание незабавно да се върнат в България.

Посланикът ги е взел със себе си в Тел Авив и при първа възможност те ще се върнат. Междувременно са били уведомени Ситуационният център на външното министерство на Израел и дирекция “Гражданска защита”, която се ангажирала да направи инспекция на обекта.

Молбата на българския посланик е била останалите работници да бъдат преместени на друг, по-отдалечен от Нетивот обект.

Контакти на Посолство на Република България в Израел:

Адрес: 21, "Leonardo da Vinci" str., Tel Aviv, Israel

Тел.: +972 36961378

Спешна линия: +547640089; +546680551

E-mail: Embassy.TelAviv@mfa.bg

Вчера сирените за въздушно нападение в Ерусалим се задействаха и в града се чу експлозия, предаде Ройтерс. Въоръженото крило на “Хамас” веднага съобщи, че е изстреляло подобрени ракети “Касам-М75” срещу Ерусалим.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес