Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избраха нов игумен на Бачковския манастир след секс скандала с предишния

12 юни 2014, 16:38 часа • 75335 прочитания

От днес изпълняващият длъжността игумен на Бачковския манастир архимандрит Симон го поема официално, след като митрополитите, членове на Светия синод на Българската православна църква единодушно са одобрили назначението му, предаде БГНЕС.

Той идва на мястото на Агатонийски епископ Борис, който бе пратен за назидание на монашеско служение в Рилския манастир, след като в YouTube излезе запис как той прави секс оргия с монахини и с икономката на манастира.

Откак пое Бачковския манастир, архимандрит Симон до голяма степен успя да възстанови доброто име на древния манастир, който от векове е притегателен център за християни. Той премахна редица забрани, наложени от епископ Борис, зададе тон на душевна близост с богомолците, показа се като грижовен стопанин.

Официално въдворяване по канон на новия Бачковски игумен ще стане на 22 юни- идната неделя. Литургията ще отслужи русенският митрополит Наум, който ще представи отец Симон на миряните.

В църковната йерархия архимандрит Симон е от черното духовенство, в което са монасите, дали особен обет за служение на Бога и посветили живота си на него. Затова те имат правомощия да участват в управлението на църквата. Титлата му е предпоследна преди епископ, той има право да извършва свети тайнства- да служи литургия, да кръщава, да венчава. Като предстоятел на манастира носи сана игумен.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес