Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Анчев: Лична смелост и политическа воля е разковничето за противодействие на заплахите от Русия (ВИДЕО)

15 февруари 2024, 18:05 часа • 2105 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: КонтрапропагандаКалин Манолов ни среща с д-р Иван Анчев – политолог, дипломат, специалист в областта на международна сигурност и противодействието на тероризма. През 2000 г. завършва академията на ФБР в Куонтико. През 2005 открива офиса на МВР към посолството на Република България във Вашингтон. От 2012 до 2016 г. е задграничен представител на МВР за САЩ, Канада и Мексико. От 2016 до 2020 г. е генерален консул на Република България в Чикаго с район на отговорност Средният Запад на САЩ.

“Българската държава продължава да се държи като хипнотизирана или като пленник на Руската федерация, независимо, че от близо две десетилетия ние сме вече извън орбитата на влияние, в която България попадаше в миналото. Считам, че трябва да се направи една ясна заявка от страна на политическите сили в България, които имат желание да се промени това нещо, не да се претендира и като хамелеон да си променят цветовете по отношение на това какъв е конкретния вътрешнополитически интерес, а да се даде ясна заявка че „Ето, ние тук и сега и след 10 години пак ще бъдем по един и същ категоричен начин срещу заплахите, които идват от русия.“ Ние не сме срещу руския народ, ние сме срещу руските правителства, като се започне още от руската империя, та до днешните, които са винаги били зловредни за България и които обявяват България за вражеска държава.“, казва Иван Анчев. Още: Инж. Александър Тацов: Русия залага на война на изтощение с много жертви (ВИДЕО)

„Виждаме, че държавният апарат, независимо дали говорим за специални или правоохранителни служби, за съдебната власт, прокурорската колегия също, са инфилтрирани до безкрай от хора, които са зависими. Не казвам само руско зависими, но те са зависими и от криминални елементи и от икономически интереси. И цялата тази система, която те символизират, това е точно този руски олигархично-криминален модел на функциониране на държавата, където всеки може да бъде смачкан само и само да бъдат изпълнени целите и задачите, които са на върха на пирамидата. От тази гледна точка е необходим един много глобален подход.“

Иван Анчев смята, че е от решаваща важност бивши агенти на ДС да не работят и най-вече да не оглавяват съвременните служби в България, най-малкото защото те са обучавани по методите на КГБ. Той си спомня, че дори през 1999 г. в Академията на МВР са продължавали да преподават същите преподаватели, които са преподавали и преди 1989 г във факултета „Държавна сигурност“. Има стотици български офицери, които са завършили Международната правоохранителна академия ILEA в Будапеща, Европейския полицейски колеж и други елитни академии и тези хора трябва да са на ръководни позиции. В същото време в МВР продължават да се назначават хора на принципа на някакви лични връзки, контакти, а може би и зависимости. Още: Ако целта на Русия е освобождение на България, щеше да бъде формиран Освободителен фонд, а не Окупационен фонд (ВИДЕО)

„В момента ние имаме контраразузнавателен отдел в ДАНС, който работи по руската заплаха за сигурност, имаме едно добре действащо и ефективно звено по киберпрестъпност в ГДБОП-МВР, имаме Дирекция инспекторат в МВР, но в същото време липсва комплексност на това взаимодействие, всеки работи за себе си.“, казва Анчев. Нужно е едно централизирано звено, което да работи целенасочено само по глобалното противодействие на руските заплахи спрямо България, т.е. липсва системност на подхода.

Целият разговор на Калин Манолов с д-р Иван Анчев ще намерите във видеото: 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес