Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция ще приватизира железниците

01 април 2013, 16:08 часа • 3658 прочитания

Гръцкият министър на развитието съобщи, че започва процедура за приватизацията на жп компанията Треносе, която трябва да бъде завършена до началото на 2014 г. след търг до края на юни, предаде БГНЕС.

Министърът Костас Хацидакис съобщи в комюнике прехвърлянето на акции на Треносе, притежавана на 100% от държавата, на Гръцката агенция за приватизация (HRADF). Той допълни, че след дълга процедура за оздравяване и разделяне от държавната железопътна компания ОСЕ Треносе, която осигурява управлението на жп мрежата, е реализирала "за първи път малка печалба" през 2012 г.

Търгът трябва да бъде организиран до края на юни или в изискваните срокове в последната Пътна карта за строги икономии, предписани на задлъжнялата страна от нейните кредитори от ЕС и МВФ, подчерта директорът на агенцията Йоанис Емирис. "Надяваме се да завършим тази много важна приватизация до края на годината или в началото на следващата година", посочи той.

Правителството планира също така да постигне напредък в приватизацията на друг бивш филиал на ОСЕ, компанията за поддръжка Роско. Гръцкото правителство съобщи, че китайци и французи са проявили интерес към Треносе, една от перлите сред предназначените за приватизация гръцки компании.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес