Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Граждани: Ръководството на БДЖ пак "реже" влакове

08 декември 2017, 12:37 часа • 3250 прочитания

Само след два дни стотици хиляди български граждани ще бъдат предколедно сюрпризирани от „БДЖ – Пътнически превози“ с ново съкращение на влакове в цялата страна. Това се казва в позиция на сайта "Железниците днес", споделена с медиите от организацията "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт"

Припомняме, че по-рано днес от БДЖ разпространиха съобщение за новия график за движение на влаковете.

Според гражданите той не само работи срещу железницата, но и противоречи на всякакви европейски практики и норми.

"Въпреки шумните обещания за край на кризата с нотификацията на Европейската комисия за отпускане на държавна помощ и щедрите хвалби за добрата работа на ръководството на Националния превозвач, което сега щяло да поведе Дружеството към още по-светли бъднини – отново нарушаване правото на свободно придвижване на гражданите, отново лъжовни обещания за нови влакови състави и цинични „обществени обсъждания“ по предстоящата поръчка за нови возила", пише в позицията им.

Те припомнят, че само преди малко повече от два месеца проектът на графика за движение на влаковете през 2018 г. бе представен пред общините на срещи в градовете Горна Оряховица, Пловдив и София.

"Оказа се сериозно орязан в сравнение с първата версия от месец юни. Всички отчетоха, че въпреки запазването на размера на държавната субсидия и разрешената от Европейската комисия помощ в размер на около 224 млн. лв., отново е налице тревожна тенденция за намаляване на броя на пътническите влакове през 2018 г.", пишат още авторите на позицията.

Според тях страната ни отново е в ситуация на влошаване на качеството на транспортното обслужване на гражданите чрез спиране на влакове и закриване на линии (преустановява се пътническото движение между Бобов дол и Дупница).

"Защо въпреки повечето обществен ресурс, т. е. повече пари от данъкоплатците отново се намалява обема на превозите – ситуация позната ни от последните години", питат гражданите

Те открояват няколко примера за спрени влакове като експрес „Чайка“, за който настоящият министър на транспорта по време на парламентарен контрол на 19 февруари 2016 г. обеща, че ще се движи ежедневно още от месец май 2016 г., но се стигна до нов тежък удар за пътуващите – предложи се спиране на чифта нощни влакове Варна – Пловдив – Варна, намаляване на обслужването на линиите Пловдив – Пещера, Пловдив – Свиленград, Стара Загора – Карлово, Горна Оряховица – Плачковци, Горна Оряховица – Габрово, Карлово – София, като само някои от тези линии са запазени след битка на граждани и медии с БДЖ.

"Никъде не е налице така очакваното и многократно обещавано подобрение на транспортната услуга, напротив – отново са нарушени важни връзки във възловите гари, отново се съобразяват часовете на пътуване на някои влакове само с комфорта на Превозвача и и инфраструктурния оператор – ДП „НКЖИ“. Потърпевшите са няколко стотин хиляди български граждани", отбелязват от "Железниците днес"

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес