Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Градската природа във фокуса на арт конкурс

25 април 2024, 20:48 часа • 868 прочитания

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат на човешкия род. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на заден план, окована в бетон, железа, пластмаса, вредни емисии.

КОНКУРСЪТ

„Граждански Будилник“ 2024 търси онези социално ангажирани артисти, които искат да защитят правото ни да живеем в баланс с природата и нейните обитатели. Конкурсната тема е „Активизъм в Действие: Силата да спасим градската природа“. За седма поредна година творците могат да кандидатстват в три категории: „Фотография“, „Илюстрация“ и „Литература“. Срокът е до 5 май.

ЖУРИТО

В категория „Фотография“ творбите ще оценяват Надежда Павлова – куратор на галерия Синтезис; Мирослав Маринов – фотограф, преподавател по фотография и основател на Софийска фотографска школа; Александър Николов –  визуален журналист и дигитален човек, автор на мултимедийната документална история „Последният дар на човека“.

За словото ще следят три изявени имена, които ще търсят посланията на „Силата на Доброто“. Това са Зорница Христова – писателка, преводачка и журналистка. От 2010 г. ръководи издателство "Точица", а от 2020 г. - и уебсайта за новини на детски език "Вижте"; Стефан Иванов – поет, културолог и доктор по философия, автор на стихосбирки, резидентен драматург на Националния театър на Люксембург; Людмил Илиев – професионален журналист с 13-годишен опит в авторитетната медия „СЕГА“. Отразява политическия живот, работата на Народното събрание, гражданските прояви с политически характер.

Вдъхновението в илюстрациите ще търсят Велина Мавродинова – съосновател и дългогодишен творчески директор на Enthusiasm; Розалина Буркова – визуален артист, илюстратор и режисьор на анимации, работила за марки и организации като New York Times, Human Rights Watch, NBC, Tate Modern, Washington Post и Gucci; и Весела Данчева – режисьор и продуцент на късометражни анимационни филми, основен двигател на платформа Компот Колектив и преподавател по анимация в Нов български университет и Национална художествена академия. Процесът на журиране ще се извърши в колаборация с двама експерти в природозащитната сфера, които ще имат консултативно участие в журито.

ОРГАНИЗАТОРЪТ

Българския център за нестопанско право кани творците да участват в конкурса „Граждански Будилник“ и чрез езика на своето изкуство да разкажат креативни истории за активизъм, който се грижи за реките, почвата и въздуха, защитава горите, пази биоразнообразието в градската среда.

Животът в екологично балансирана околна среда е основно човешко право, признато и от българската конституция. Съгласно чл. 55 от Конституцията на Република България „гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи. Те са длъжни да опазват околната среда.“

НАГРАДИТЕ

Авторите на творбите от 3-те конкурсни категории, които бъдат оценени от журито на „Първо място“, на „Второ място“ и на „Трето място“, ще бъдат удостоени с парични награди от наградния фонд на конкурса по време на Фестивала за изкуство и права „Граждански Будилник“, който тази година ще се слее в едно течение с Реките на София 2024 - на 31 август в Южен парк II в София. Избраните  творби ще бъдат представени в изложба на открито пред Лятна сцена „KINO & BAR CABANA“ в парка на НДК, от 22 август до 5 септември 2024 г., и разпространени в онлайн изложба. 

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес