Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев за пожара на Беклемето: Трябват хора с алпийска подготовка (ВИДЕО)

20 юли 2024, 16:32 часа • 2221 прочитания

"Ситуацията е много сложна, защото става въпрос за резерват Беклемето, който е труднодостъпен. Ще има нужда и от специалисти с алпийска подготовка. Хубаво е, че има доброволци с такава подготовка." Това каза служебният министър-председател Димитър Главчев, който пристигна на място заедно със служебния вътрешен министър Калин Стоянов, за да видят как се организира овладяването на пожара на високопланската местност Беклемето.

Вътрешният министър Стоянов заяви, че не се изключва и умишлено подпалване на резервата. Ако е така, е направено от хора, които много добре познават терена. "Има хора, които имат достъп до Беклемето. Не е невъзможно да се стъпи там, невъзможно е да се стигне с техника и с хора за гасене на пожарите. Има гора на около 150 години, вижда се как тлее дънера на дървото и на 10 м нагоре се вижда пламък", каза Стоянов.

"Огънят в местността Беклемето е на около 1000 дка, което не е малко. Искам да поканя всички, които денонощно критикуват - нека заповядат на място. Страхувам се, че някой от тях, като се надвеси, може да му стане лошо", добави още Стоянов.

Още: Жител на Воден към Петков и Денков: Изчезвайте екскурзианти такива!

Той обясни, че районът е труднодостъпен. "Каквато и техника да имаме, каквито и хора да имаме – днес ще се работи само с двата хеликоптера, които да свалят огъня ниско долу и оттам пожарникари и алпинисти да могат да гасят."

Повече от 130 военни гасят пожарите в страната

И военни се включват в гасенето на пожара на Беклемето (СНИМКИ и ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес