Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германските неонацисти - прикрити и с българско оръжие

12 октомври 2012, 10:52 часа • 13918 прочитания

Новото поколение неонацисти е по-различно. В Германия те се отказват от традиционния си начин на обличане и дори се хранят в местните турски ресторанти. За разлика от ожесточената омраза на своите предшественици срещу всичко „негерманско”, те се смесват в обществото и с лекота избягват арестите. Но според полицията и експерти, това ново поколение млади фашисти е потенциално много по-опасно, пише агенция Ройтерс.

„Днес неонацистите могат да ядат турски кебап, а след това да излязат и да пребият имигрантите”, казва журналистът Йоханес Радке, който пише за германските крайнодесни вече повече от десетилетие.

„Те казват – нека всеки прави каквото си иска, стига в сърцето си да е нацист”, посочва Радке.

Пример за тази трансформация в нова група в Дортмунд, известна като „Независимите националисти”. Те споделят ксенофобията на по-старите кадри в крайноясното, но техният външен вид и тактики са много по-динамични.

Бивш неонацист от Източна Германия разкрива, че „Независимите националисти” е неспокойна група, която винаги планира следващия си ход. Според него неонацистите методично подготвят атаките си срещу всеки, който се противопоставя на радикалните им възгледи.

„Те се снабдяват с оръжия чрез свои контакти в други страни, като България и Швейцария. Ако се нуждаете от нещо, то те могат да го набавят”, казва бившият неонацист.

Редактор: Десислава Ушатова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес