Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Папакочев: Разумният българин трябва да тълкува термина „евроатлантически“ като проява на здрав политически разум (ВИДЕО)

02 октомври 2024, 17:35 часа • 378 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Абордаж“ Васил Данов разговаря с журналиста и медиен анализатор Георги Папакочев.

„Предизборната кампания на този етап практически не е осезаема, единствено със странната цензура за неговорене сред медиите на конкретни имена на партии, на политици, които участват в изборите. Камертонът на тази предизборна кампания беше зададен по един много фалшив начин от последния парламентарен ден на Народното събрание, където станахме свидетели на циркаджилъци и безумство. Очаквам, че в момента, в който започнат медийните изяви на политици, партийни лидери, на формации на хора, които ще говорят пред медиите, този фалшив камертон от края на НС да разакордира цялото говорене.“, казва Георги Папакочев. Още: Д-р Бисер Банчев: Съвременните сръбски служби – „елегантно“ продължение на югославската УДБА (ВИДЕО)

Според медийния експерт предизборните студия и дискусии през последните години са „изключително безнадеждна история“. „Фигурите, които дискутираха в, примерно студията на една обществена електронна медия в малките и големите градове, бяха под всякакво ниво. Както забелязвате, сблъсък истински между основните партийни лидери, между основните пропоненти на тази кампания, на двете, да речем, сериозни партии, които биха се конкурирали на вота на 27 октомври, такива дискусии няма. Говорят се празни приказки, говорят се кухи фрази, говорят се изтъркани и банални до болка неща, които са изговорени още от времето на комунизма бих казал, и то по един много безобразен начин. Разбира се, всеки един участник в тези дискусии може, в зависимост от личното си възпитание или от партийната повеля, която му е дадена, да спазва приличен език, да не напада противниците си и с аргументи да ги оборва или просто да върши точно обратното, което най-често се случва - от „вие“ се минава на „ти“ и всичко това няма нищо общо с едни президентски избори, които наблюдаваме, диспутите отвъд океана или други, които обикновено се правят в Британския парламент.“ Още: Инцидентът при „Граф Игнатиево“: Разчетена ли е „черната кутия“? (ВИДЕО)

Според медийния експерт термините „евроатлантически“ и „натовски“ се поизтъркаха и вече нищо не говорят на обикновените избиратели. Но пък българите вече усетиха ползите от членството ни в ЕС и НАТО за границите на България и защитата на страната. Той припомня, че благодарение на координацията с авиацията на НАТО, се извърши първият полет по евакуацията на българите от Ливан. „Никой не се замисля по тези въпроси, както и не се замисля къде са нашите деца и внуци, къде живеят, къде учат, защо идват те за лятната ваканция само в България и благодарение на кого техните възрастни родители, баби, дядовци все пак свързват двата края, защо те ходят да учат и търсят работа само в една географска посока, а не ходят точно в обратната посока и даже и не щат да чуят за нея. Затова нека да бъдем реалисти и терминът „евроатлантически“ да бъде по някакъв начин тълкуван като проява на здрав политически разум в иначе разумния българин, който все пак винаги е проявявал, в крайна сметка, здравия си разум. Казвам в крайна сметка, не дай си боже, сега да не го прояви като такъв. В парламента конфигурацията досега говореше, че по-голямата част от формациите са с прозападна насоченост, подкрепят НАТО, готови са да подкрепят помощта за Украйна, което е индикативно за нагласи на по-голямата част от политическите партии, но дали при една друга конфигурация след 27 октомври нещата няма да се променят?“

Целият разговор на Васил Данов и Георги Папакочев гледайте във видеото.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес