Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Ангелов: Срещу България, като част от Европейския съюз, се води специална психологическа операция (ВИДЕО)

16 май 2024, 17:35 часа • 2086 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов разговаря с Георги Ангелов – журналист от „Свободна Европа“ за Машината – мрежата от сайтове, която обещава бързи пари, а всъщност разпространява дезинформация.

„Те са напълно автоматизирана структура или почти напълно автоматизирана. Копират от други, най-често от „Блиц“ е може би към 80% от съдържанието им, и просто има една модерация. Те са почти еднакви като технология сайтове, да не кажа еднакви, но са разпределени на клъстери, командват се от различни акаунти, да го наречем. Т.е. по 5, по 6, по 12 от едно място се следят, и там вече има някаква модерация. Т.е. те публикуват едни и същи неща, но има някаква модерация - кое да бъде водещото, на едното му е в син цвят шапката, на другото – в жълт. Това е разликата.“, разказва за своето разследване Георги Ангелов. Той споделя, че системите за монитор на руската дезинформация следят за наличието на определени думи и фрази от пропагандните клишета на путинската машина. Още: Владимир Будинов: След Червената армия – комунизация и съветизация (ВИДЕО)

Журналистът споделя, че в началото на войната руската пропагандата, засечена от SENSIKA - автоматизираната система за медиен мониторинг, е много сурова, доста грубо преведена и в огромно количество. След това става по-рафинирана и последните месеци почти е изчезнала. На нейно място идва пропагандата, обслужваща български кремълски играчи. Засилва се анти-ПП-ДБ, про-Д. Пеевски говоренето.

„Свързах се Мирослав Кацаров, който е управител и съсобственик на AdRain (българска платформа за разпространение на онлайн реклама, б.р.). Той е и на „Индекс инфо“ ООД, която притежава няколко сайта, които са, така да се каже, легални, стоят извън това нещо. Те отричат да има общо между „Индекс инфо“ и така наречената Машина. Дори отрича да има общо с e-mail на неговото име, с който са купувани сайтове, но има дигитални следи, които сочат, че това е една и съща структура. Неговото оправдание е, че това са сайтове на клиенти, които използват AdRain, т.е. рекламната платформа, която легално е тяхна, но има прекалено много свързани следи за да говорят, че няма нищо общо с останалите сайтове. Има кръстосани сайтове, т.е. e-mail-и, с които са регистрирани легални сайтове. С тях са купувани от мрежата сайтове. […] В кода на всеки сайт това, което се вижда с десния бутон инспектирай примерно, има номера, акаунти. Всеки, който има сайт се очаква, че ще проследява как се движи този сайт. По-голяма част използват различни платформи, но най-често използват Google analytics. Всеки, който използва Google analytics си слага един код в неговия си сайт, който води към Google analytics. Този код е уникален и тази информация може да се проследи през други инструменти, т.е. след като 8-10-12 сайта имат един и същи код към Google analytics - електронната платформа на Google, значи един и същ човек ги управлява. И там вече има кръстосани връзки.“, обяснява журналистът. Още: Вержиния Велчева: Агресорът, ако не бъде спрян, никога няма да спре сам (ВИДЕО)

„Срещу България, като част от Европейския съюз, се води специална психологическа операция. […] Облъчват ни много лесно, защото ние като журналисти сме предавали безкритично наратива без да се осъзнаем какво стои зад него. Поколения българи сме възпитани като русофили, в смисъл русия е свързана само с положителни неща в българското образование и този предразсъдък ти остава в главата. Т.е. ти не си ходил в русия, не познаваш руската реалност, дори руснаци най-вероятно не познаваш, но имаш впечатление, че това е нещо много хубаво. Това ни е набито в главата.“

Целият разговор на Калин Манолов с Георги Ангелов гледайте във видеото:

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес