Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Генадий Воробьов: Не сме започнали тази война ние, но ще я завършим (ВИДЕО)

03 октомври 2024, 17:35 часа • 1413 прочитания

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Контрапропаганда“ Калин Манолов разговаря с бесарабският българин Генадий Воробьов – редактор на Facebook страницата Бесарабски фронт 2.0., основана през юни месец 2022г с цел ежедневно да информира българското общество за войната в Украйна с анализи, дискусии, интервюта от украински източници.

Гостът припомня, че след посещението на президента Зеленски в САЩ, участието му в заседание на Общото събрание на ООН дискусиите за използване на далекобойни оръжия от страна на Украйна на руска територия продължават. „Украйна продължава да се бие по един, колкото е възможно, ефективен начин - с по-малко загуби на жива сила, използвайки не винаги скъпо оръжие, както в момента виждаме масово производство на дронове, които са в стотици хиляди пъти по-евтини отколкото ракетите или отколкото един танк. Виждаме как всъщност с един дрон, който струва 500 долара, разнищваш един танк, който струва няколко милиона.“ Нападението в Курска област също е част от стратегията, а продължават и боевете по целия фронт. Още: Георги Папакочев: Разумният българин трябва да тълкува термина „евроатлантически“ като проява на здрав политически разум (ВИДЕО)

Гостът разказва, че допреди 10 години Денят на защитниците на Украйна е бил честван празник. Но откакто войната в Украйна започва преди 10 години, този ден не е толкова празник, колкото е още един ден, в който можеш да се обадиш на свой близък, приятел, защитник, който е на фронта и да му благодариш.

За Генадий Воробьов Русия е държава-грешка. „Според нас това, което в момента виждаме в какво се е превърнала тази държава и какви последици, разрушения, не само физически, но и ментални и обществени причинява в момента този режим на нас и на целия цивилизован свят, вярвам, че просто те не са естествени. Това не може да съществува, това не може да се случва в 21 век! Това не е нормално, не е естествено и не може да продължи дълго!“

„Украйна ще се възстанови. Тя вече се възстановява“, казва гостът и дава за пример как предишната вечер след атака на КПП-то на фериботната линия Исакча-Орловка в 4 часа през нощта, при която са изгорени 2 тира, още на следващия ден в 11 ч. КПП-то вече е било отворено. Още: Д-р Бисер Банчев: Съвременните сръбски служби – „елегантно“ продължение на югославската УДБА (ВИДЕО)

Генадий Воробьов споделя, че тъй като голяма част от енергийната инфраструктура на Украйна е разрушена в момента, основната задача е възстановяване и децентрализация на енергийната система чрез построяване на голям брой маломощни електроцентрали. Друг начин за подпомагане на енергийната система е предоставянето на грантове за изграждане на паркове със слънчеви панели.

Целият разговор на Калин Манолов с Генадий Воробьов гледайте във видеото. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес