Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фермери от Кочериново готвят протест в столицата заради бруцелозата

27 октомври 2015, 17:10 часа • 4203 прочитания

Фермери от Кочериново готвят протест в столицата срещу свой колега, който отказва да изследва животните, които отглежда, за болестта бруцелоза. Според местните животновъди в стадото на техния колега са открити болни кози, които могат да заразят и останалите животни, предаде БТН.

Неофит Спасов разказва, че преди две години животните на неговия колега Любослав Коюмджийски са заразили стадото му с болестта агалаксия. Опасява се, че може и сега животните му да заболеят, този път от бруцелоза, защото фермите им са една до друга.

Животновъдите от Кочериново искат ветеринарните специалисти да забранят на фермера да пуска стадото си от планината до населеното място.

Хората от Кочериново се притесняват, че ако не бъдат взети мерки навреме, може бруцелозата да се пренесе и при тях от община Рила, която е само на десет километра.

Според ветеринари от региона бруцелозта продължава да се разпространява, защото се внасят от Гърция нелегално заразени животни.

От Агенцията по безопасност на храните в Кюстендил обещаха да излязат с позиция за отказа на фермерите да изследват животните си.

 

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес