Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейската прокуратура претърсва 6 компании и частни домове заради тунел "Железница"

01 април 2024, 16:47 часа • 5891 прочитания

Европейската прокуратурата ръководи разследване за присвояване и пране на пари от фирма, която е участвала в строежа на наскоро открития за движение тунел "Железница", който е и най-дългият в България.

Строителството на тунел "Железница" по магистрала "Струма" се ръководи от агенция "Пътна инфраструктура", която сключи договор с консорциум от три фирми за проекта. Изпълнителят получи приблизително 185 млн. лева, 85% от които са финансирани от европейски фондове.

Претърсвания в офиси и частни домове

От европрокуратурата съобщиха, че се извършват претърсвания в шест фирми и четири къщи в две области в страната, за да се съберат доказателства за присвояване, злоупотреба с еврофондове и пране на пари, свързани със строителството на тунела. В акцията участват служители на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и ДАНС. Още: Изграждането на АМ "Струма" с тунел "Железница" поскъпна с десетки милиони за година

Разследването е започнало по сигнал на ДАНС и след извършена проверка, която показала, че една от компаниите, част от консорциума, който строи тунела, е заподозряна в извършени престъпления. Още: Десетки милиони санкции по поръчките за АМ "Струма"

Твърди се, че разследваното дружество е извършило за много кратко време няколко фиктивни превода за над 11 милиона лева към верига от кухи фирми, което е довело до теглене на големи суми в брой от физически лица с криминални досиета, посочват от европрокуратурата и допълват, че тези компании и лица се появяват и в друго текущо разследване относно инфраструктурни проекти в железопътния сектор.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес