Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европа: ГМО-царевицата не предизвиква рак

28 ноември 2012, 19:30 часа • 9408 прочитания

Европейската агенция за безопасност на храните отхвърли френския научен доклад, в който се посочва, че генномодифицираната царевица може да предизвика рак. Според европейските експерти докладът не отговаря на „приемливите научни стандарти”, предаде АФП.

„Има сериозни недостатъци в композицията и методологията на доклада. Той не отговаря на научните стандарти и затова няма нужда да бъдат правени допълни оценки на безопасността на генномодифицираната царевица NK603”, гласи заключението на агенцията на ЕС.

По-рано Европейската агенция по безопасност на храните призова автора на изследването – френския учен Жил-Ерик Сералани, да предостави допълнителна информация.

Екипът на Сералани твърди, че плъхове, хранени с американска генномодифицирана царевица, са развили тумори.

Преди дни пък френското правителство иска ново начало за европейския механизъм за оценка, разрешаване и контрол на генетично модифицираните култури и пестицидите.

Френският министър на земеделието Стефан льо Фол обяви намерението на правителството да поиска от ЕС пълното подновяване на европейския механизъм, който има за цел да изясни последствията от консумирането на генно-модифицираните култури, както и отражението на пестицидите върху околната среда и човека.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес