Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ердоган: Ще прекратим огъня, ако ПКК го прекрати

21 март 2013, 19:07 часа • 6547 прочитания

Турция ще прекрати своите военни операции срещу кюрдите, ако Кюрдската работническа партия прекрати своите операции, увери днес в Хага премиерът Реджеп Ердоган няколко часа след призива за прекратяване на огъня, който отправи от затвора лидерът на ПКК Абдула Йоджалан, предаде БГНЕС.

"Ако няма военни действия, нашите войски няма повече да предприемат военни операции", подчерта Ердоган на пресконференция в холандската столица, където е на посещение за разговори с колегата си Марк Рюте.

Окачествявайки като "позитивна" стъпката на Йоджалан, турският премиер, чиито думи на турски език бяха превеждани на холандски, подчерта, че "е важно да видим как то (прекратяването на огъня) ще бъде приложено на практика". "Надявам се, че възможно най-скоро ще има ефект от това", добави той.

По-рано днес Абдула Йоджалан призова по случай кюрдската Нова година бунтовниците от ПКК да прекратят огъня. Така той съживи надеждата, че ще бъде сложен край на конфликт, който разкъсва Турция от 29 години и е взел около 45 000 жертви.

В същото време ръководител на военното крило на Кюрдската работническа партия (ПКК) съобщи, че приема призива на своя лидер Абдула Йоджалан за прекратяване на огъня, предаде прокюрдската новинарска агенция Фират.

"Ще изпълним с решителност процеса, започнат от нашия лидер Апо", обяви Мурат Карайълан, след като Йоджалан призова в писмо за прекратяване на 29-годишната кюрдска съпротива. "Всеки трябва да знае, че ПКК е готова както за мир, така и за война", допълни той.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес