Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийният министър потвърди за теча на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлодуй", има и наказани служители (СНИМКИ)

27 юни 2024, 13:12 часа • 3842 прочитания

Имало е изтичане на радиоактивна вода от АЕЦ "Козлудуй", но не в околната среда.

Това потвърди пред народните представители служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Припомняме, че преди дни в "Студио Actualno" стана ясно, че при спиране на шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за ремонт е имало изтичане на 6 кубика радиоактивна вода, а ядреният експерт проф. Георги Касчиев каза, че няма опасност за населението и околната среда. По-рано на запитване на Actualno.com от АЕЦ "Козлодуй заявиха, че в река Дунав не са били изпуснати радиоактивни води от централата и че няма изменения в радиационния фон.

От думите на министъра стана ясно, че от АЕЦ "Козлудуй" са го информирали подробно за инцидента - от техния доклад се разбира, че цялостно за целите на ремонта VI блок е спрян спрямо предварително одобрена програма в пет етапа. "От 14 до 16 юни са извършени успешно всички пет етапа, а на 18 юни е възникнал инцидентът вследствие на проявена небрежност от страна на персонала", каза Малинов.

Още: След теч на радиоактивна вода: Българите да не се плашат, обявиха от АЕЦ "Козлодуй"

Общото количество изтекла радиоактивна вода е 8-8,5 кубични метра, но не в природната среда. Припомняме, че първоначалната неофициална информация бе за наличие на замърсяване на околната среда и по-конкретно за разлив на водата в река Дунав.

"Няма промяна в радиационната обстановка както в АЕЦ "Козлудуй", така и в работните посещения и на площадката. Започнало е и коригиране на плановете с цел да не се допуска занапред подобен тип инциденти, а операторите временно са отстранени от длъжност", обясни още министър Владимир Малинов.

Снимка: БГНЕС

"Имало е такова събитие, което трудно е малко да се повярва, че персоналът е допуснал такава небрежност и безотговорност при извършване на една операция в хода на ремонтните работи", каза Касчиев пред Actualno.com - припомнете си целия разговор ТУК.

Припомняме, че служебният енергиен министър се яви в пленарна зала по искане на БСП и изслушването влезе като извънредна точка в дневния ред, а сред темите на дискусия бе и напредъка на България по преговорите с Украйна за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене". Още: Малинов очаква догодина да стартира реализацията на 7-и и 8-и блок в АЕЦ "Козлодуй"

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес