Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Елена Исинбаева се върна на световния връх

13 август 2013, 20:41 часа • 15383 прочитания

Една легенда се завърна – най-великата състезателка в овчарския скок Елена Исинбаева спечели за трети път световната титла на открито.

Рускинята стартира на височина от 4,65 метра, но направи един фал. Това обаче я амбицира и до края на състезанието Исинбаева не направи грешка - на 4,75 метра, на 4,82 метра и на 4,89 метра. Именно последната височина ѝ стигна за златото.

На второ място остана американката Дженифър Сур, която е олимпийска шампионка от Лондон. Трета e кубинката Ярисли Силва. И двете състезателки не успяха да скочат повече от 4,82 метра. В Лондон Сур стана шампион със само 4,75 метра.

Интересното е, че точно това беше тройката на Олимпийските игри в Лондон, но тогава Силва остана втора, а Исинбаева - трета.

Като черешка на тортата Исинбаева атакува и световния рекорд - тя опита на три пъти, като най-близо беше във втория си опит, когато буквално два-три сантиметра не ѝ стигнаха, но в крайна сметка рекордът не падна.

Във вечната ранглиста Исинбаева е първа с 5,06 метра, Сур е втора с 4,92 метра, а Силва е трета с 4,90 метра.

Живата история ... а сега накъде?

Постиженията на Елена Исинбаева в овчарския скок са буквално неизброими. За дисциплината тя е това, което Майкъл Джордан е за баскетбола, Михаел Шумахер за Формула 1, Роджър Федерер за тениса и Диего Марадона за футбола. Исинбаева има 28 световни рекорда – 28 пъти рускинята е коригирала най-доброто постижение в дисциплината на планетата. Първият ѝ световен рекорд е 4,82 метра, а настоящото постижение номер едно в света пак е нейно – 5,06 метра. Тя е първата и за момента единствена жена, преминала границата от пет метра в овчарския скок.

Преди години Международната федерация по лека атлетика определи премия от 100 хил. долара за всеки световен рекорд в леката атлетика и тогава Исинбаева се шегуваше, че ще подобрява на всяко състезание само с по 1 сантиметър рекорда в овчарския скок, за да има по-добро заплащане за труда си. И на сегашното Световно първенство по лека атлетика в Москва премията за световен рекорд в която и да е дисциплина е 100 хил. долара.

Освен рекордите, Исинбаева има и безброй отличия – двукратна олимпийска шампионка (Атина 2004 с 4,91 метра и Пекин 2008 с 5,05 метра), трикратна световна шампионка на открито (Хелзинки 2005 с 5 метра, Осака 2007 с 5,01 метра и Москва 2013 с 4,89 метра) и с четири титли в зала.

"Сто процента кариерата ми ще приключи на световното първенството. За мен това ще е един носталгичен момент, имам нужда да получа удоволствие и ще се постарая да направя всичко, на което съм способна", заяви 31-годишната Исинбаева преди началото на първенството в Москва.

Надежда за почитателите ѝ обаче има – рускинята каза, че ако роди дете, би се замислила дали да не участва на Олимпиадата в Рио Де Жанейро през 2016 година. "Може би след едно раждане ще бъде по-леко. Такива случаи е имало много -  в които след раждането момичетата са получили втори състезателен живот. Надявам се на подобно нещо и при мен", обясни феноменалната атлетка.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес