Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Телефоните привличат електрическите вълни от бурята

23 юли 2024, 21:20 часа • 2774 прочитания

„Около 240 хиляди души годишно са ранени в света от мълнии. Ние не сме изключение. Напоследък явно зачестиха тези случаи, защото се движим активно с помощници в джоба – телефоните. Те стават естествена антена и привличат електрическите вълни от бурята“. Това каза в студиото на bTV Новините зам.-директорът на БЧК д-р Надежда Тодоровска.

Още: Детето, оцеляло след инцидента в Стара планина, е добре

При удар от мълния тялото на пострадалия трябва да се отдели от мократа почва. Това може да стане с одеяло или яке. Трябва да се махнат всякакви метални уреди. „Това важи и за телефоните. Мълнията може да ни удари не само в планината, но и на голф игрището, или на лодката в морето“, коментира тя.

Още: Как протече спасителната операция в Стара планина? Разказва нейният ръководител

Оказващите първа помощ също трябва да се освободят от подобни предмети. Трябва да внимават да не протича ток. „Ако след удар от мълния се блокира центърът на дишане и човекът няма пулс, мозъкът спира да се зарежда с кислород. Ако не му се окаже изкуствено дишане и индиректен сърдечен масаж, след следващите пет минути ще изпадне в клинична смърт“, посочи зам.-директорът на БЧК „Дори когато човек не диша, той все още е жив, защото клетките имат остатъчен кислород, с който работят“, добави Тодоровска.

Още: Пострадалото от мълния момче в Стара планина е контактно, загинали са баща му и сестра му

Зам.-директорът на БЧК обясни, че във всички базисни курсове на организацията се учат оказване на първа долекарска помощ, изкуствено дишане, идиректен сърдечен масаж, както и действия при изгаряния. „При инцидентите, които ни сполетяват на пътя или при бедствие, наводнение, пожари, може да се реагира на базата на общи познания, които могат да бъдат придобити в спокойно време“, каза още Надежда Тодоровска.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес