Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Двама бивши шампиони в отбор за „Дакар”

22 ноември 2012, 13:20 часа • 7520 прочитания

Големите заводски отбори винаги са диктували темпото в „Дакар”, но кризата и многото победи без конкуренция ги извадиха от играта. Това ще направи битката още по-оспорвана и непредвидима. Като едни от фаворитите (предвид имената и успехите им) се очертава новото пилотско дуо Насер-Ал Атия, шампион в „Дакар 2011”, който ще си партнира с шампиона от предходната година – Карлос Сайнц. Двамата ще карат за новосформирания Qatar Red Bull Rally Team и ще разчитат на специално подготвени бъги машини.

Навигаторите и на двамата също са победители в надпреварата: Ал-Атия ще бъде направляван от Лукас Круз (който беше до Сайнц при триумфа им през 2010 г.), докато навигатор на Карлос ще е Тимо Готщак (партньор на Ал-Атия при техния успех през 2011 г.). Странно решение да разменят навигаторите си. Предстои да видим дали ще е успешно.

Миналата година Ал-Атия караше Hummer, но невероятната му скорост бе съпътствана от редица технически проблеми, които го извадиха от надпреварата в нейната втора седмица.

Победата тогава отиде при Стефан Петерханзел, пилот на MINI. Сега Петерханзел отново ще води атаката на MINI в опит да спечели за 11-ти път „Дакар”. Партньори в екипа X-Raid ще са му Нани Рома, който завърши зад Стефан в последното издания на „Дакар”, и Кшищоф Холовчик, който водече в началото на миналогодишното издание, но завърши 10-и след редица технически проблеми.

Новият Hilux на Toyota ще бъде пилотиран от Жил де Вилие - шампион от 2009-а и трети през 2012-а. Партньор ще му е Лучио Алварез. Общо шест автомобила Hilux V8 ще участват в „Дакар 2013”, като така Toyota се превръща в най-големия отбор.

Тази година пилотите ще стартират в Лима, Перу, след което ще прекосят Аржентина, за да финишират в Сантяго, Чили. Общата дължина на маршрута е 8500 км, които ще бъдат изминати за 14 състезателни дни.

Редактор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес