Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Драконовски мерки за сигурност за делото "Ергенекон"

05 август 2013, 11:47 часа • 9160 прочитания

Полицията и жандармерията взеха невероятни мерки за сигурност в района на истанбулския район Силиври, където днес 13-ти състав на Съда за тежки престъпления ще прочете присъдите по мегаделото „Ергенекон”, обвиняеми по което са 275 души, от тях 66 - арестувани, информира електронното издание на вестник „Милиет”.

Мрежата „Ергенекон” е обвинена в заговор за военен преврат срещу правителството на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Сред арестуваните обвиняеми са бившият началник на Генералния щаб о.з. армейски генерал Илкер Башбуг, депутатите от основната опозиционна Народнорепубликсанска партия (НПР) Мустафа Балбай и проф. д-р Мехмет Хаберал и о.з. бригаден генерал Вели Кючюк.

От снощи са затворени всички пътища, водещи към Кампуса на комплекса за изтърпяване на наказания в Силиври, в който е разположена съдебната зала. В залата ще бъдат допускани само обвиняемите, техните адвокати, депутати и представители на медиите. Силите за сигурност имат готовност да реагират ако граждани организират протестна демонстрация по призиви на неправителствени организации и политически партии.

Още от вчера по обяд представители на медиите са разположени в палатки край съдебната зала и изчакват започването на днешното заседание на съда. Вчера през целия ден военни хеликоптери извършваха полети за сигурност над района на затвора. Поради днешното съдебно заседание е отменено редовното свиждане със затворниците, посочи още вестник „Милиет”.

На покрива на съдебната зала са разположени снайперисти. Затворени са всички пътища до района още от гишетата на разклоненията от двете магистрали ТЕМ и Е-5. На кръстовището до затвора още от снощи се е събрала група, която пее националния химн и скандира различни антиправителствени лозунги. В района са съсредоточени много водни оръдия, екипи на специалните подвижни полицейски части, противопожарни машини, танкери с вода, тежки пътни машини, камиони за събиране на отпадъци. Извършва се строг контрол в компютърната система на жълтите журналистически карти на акредитираните да отразяват процеса репортери.

Междувременно група протестиращи се приближи опасно близо до бариерата и след предупреждение от жандармерията се оттегли обратно назад в близката нива. Демонстрантите скандират лозунгите „Ще дойде време и от управляващата Партията на справедливостта и развитието (ПСР) ще бъде потърсена сметка” и „Ще разрушим стените на затвора в Силиври”, посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес