Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Добрич ще кандидатства за финансиране по Проект „Красива България”

20 януари 2014, 14:03 часа • 8684 прочитания

Община град Добрич ще кандидатства за финансиране със 131 539,40 лв. по Проект „Красива България” 2014 г., съобщи Агенция Фокус.

Сумата е необходима  за подмяна на дограма на сградата на Художествената галерия в Добрич. През годините са правени ремонти на сградата и е подменена част от дограмата. С новия проект ще бъде подменена и останалата част. Частичната подмяна на дограмата е направена през 2009 година също по проект „Красива България”.

Довършването на тази дейност ще обнови обекта и ще спомогне по-добрата естетика и функционалност на сградата от гледна точка на съвременните изисквания за енергийна ефективност. Община град Добрич ще съфинансира дейностите с 65 769,70 лв. Това е 50% от общата стойност на проекта. Предложението ще бъде разгледано и гласувано на предстоящото редовно заседание на Общинския съвет на Добрич на 28 януари.

В проектното предложение е посочено, че сградата на галерията е архитектурно-строителен паметник на културата. Сградата е строена през 30-те години на миналия век, в стил „неокласицизъм”. Адаптирана е за галерия в началото на 80-те години и е една от най-големите в страната ни. Нещо повече, включена е в списъка на стоте национални туристически обекта.

Ивайла Димитрова
Ивайла Димитрова Отговорен редактор
Новините днес