Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джеймс Патерсън е най-високоплатеният писател

10 август 2012, 16:53 часа
Реклама

Авторът на трилъри Джеймс Патерсън е най-високоплатеният писател през изминалата година, според класация на сп. "Форбс".

65-годишният американец е спечелил 94 милиона долара от 14 нови заглавия, които е издал през 2011-2012 г. На второ място е Стивън Кинг, който е спечелил 39 милиона долара благодарение на новата част от поредицата му "Тъмната кула".

На трето място е най-високоплатената жена писателка Джанет Еванович, автор на поредицата за Стефани Плъм, с 33 милиона долара. На четвърто място е Джон Гришам с 26 милиона долара. Неговият бейзболен роман "Калико Джо" показа, че той може да пише бестселър извън обичайните му правни трилъри, предаде БГНЕС.

На пето място е авторът на детски книги Джеф Кини благодарение на "Cabin Fever", част от поредицата "Дневникът на един дръндьо", която се превърна в най-продаваната книга на 2011 г. с 3,3 милиона продадени копия. В топ 10 попадат още Бил О`Райли с 24 милиона долара, Нора Робъртс с 23 милиона долара, Даниел Стийл с 23 милиона долара, Сюзан Колинс с 20 милиона долара и Дийн Кунц с 19 милиона долара.

Авторката на Хари Потър Джоан Роулинг остана на 11-то място в класацията, като голяма част от печалбата й идва от аванса от 8 милиона долара за първата й книга за възрастни "The Casual Vacancy", която ще излезе идния месец.

Редактор: Калина Здравкова

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес