Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дания сюрпризира Чехия

22 март 2013, 23:21 часа
Реклама

В мач от група B, в която е и отборът на България, тимът на Дания изненада много неприятно Чехия като гост и спечели класическа победа с 3:0. Това е и първа победа на скандинавците при гостуване в Чехия - досега двата тима имаха 9 мача, в които Чехия беше взела три победи, Дания - само една, а пет пъти беше фиксиран равен резултат.

Първото полувреме на стадиона в Оломоуц премина при много равностойна игра, като впечатление правеше липсата на достатъчно креативност както при чехите, така и при датчаните. Двата отбора бяха добре подредени и определено не бързаха да поемат повече риск в атака.

Малко по-чистите положения се откриха пред домакините – на два пъти Матей Видра и Давид Лафата тестваха много сериозно Стефан Андерсен, но вратарят на Дания се справи. При ситуацията на Лафата чехите бяха трима на двама, но нападателят стреля прибързано от дъгата на наказателното поле, вместо да потърси комбинация, която щеше да е далеч по-опасна в ситуацията.

Пред другата врата най-добрите положения бяха за Кристиян Екриксен, който имаше шанс от пряк свободен удар от 20 метра да затрудни Чех, но стреля в стената. Към края на полувремето Ериксен с мощен шут от воле накара чешкия вратар да плонжира и да избива в корнер.

Дания влезе по-добре във второто полувреме и младият нападател на „Копенхаген” Андреас Корнелиус за малко не откри резултата с мощен удар с левия крак, който обаче мина покрай дясната греда на Чех.

В 57-та минута обаче спасение нямаше – Корнелиус, който се очертава като новата звезда на датското нападение и е следен от доста скаути на Премиершип, разпечата Чех. Това стана след рикошет при пробив на Ериксен и пас в центъра на наказателното поле, който прати топката в краката на Корнелиус и той на скорост влезе в пеналта, стреляйки с десния крак право в горния ляв ъгъл на чешката врата – 0:1.

Негативният развой принуди Чехия да прибегне до услугите на най-голямата си звезда в момента Томаш Росицки, който започна на пейката, тъй като не беше тренирал цяла седмица заради болест.

Влизането на Росицки обаче изобщо не стресна Дания и в 67-та минута викингите вкараха втори гол. Отново Корнелиус се оказа в основата на нещата – той проби мощно през центъра и пусна добър пас на Крьон-Дели, който излезе сам срещу Чех, но вратарят спаси. Последва корнер, Кристиян Ериксен завъртя чудесно топката и Симон Кяер с глава от близка дистанция разстреля Чех – 0:2.

Вторият гол определено възпламени „червения динамит” и само след няколко минути светкавична контраатака изведе Ериксен сам срещу Чех, но ударът на датския плеймейкър мина точно от външната страна на лявата греда.

Отчаяните чехи опитаха да се върнат по някакъв начин в мача, но определено нямаха никакъв шанс. А мизерията им стана пълна в 82-рата минута, когато Ники Зимлинг пресече лош пас на чешкия отбор при изнасяне на топката, напредна и със силен шут препарира Чех за 3:0. А в последната минута Ларс Якобсен можеше да вкара и четвърти гол, след като Ериксен го изведе сам срещу Чех, но вратарят отърва отбора си от още по-голям срам.

До края на мача повече вълнения нямаше и така Дания се изравни по точки с Чехия на третото място в групата - по 5 пункта и за двата отбора от четири мача. Както всички знаем, на второ място е България с 9 точки, но от пет мача. Предстои ключов сблъсък на нашия национален отбор с Дания в Копенхаген и ако, дай Боже, нашите лъвчета удържат вдъхновените домакини, то пътят към баражите за тима ни ще е открит.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес