Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Д-р Здравко Георгиев: Помагам на сирийците, защото знам какво е да имаш нужда

19 май 2014, 08:01 часа • 9692 прочитания

Помагам на сирийски деца и сирийци, защото те се нуждаят. Те не са терористи, те са хора, избягали от ужаса на война. Загубили са близки, приятели, жилищата си, младите мъже насилствено ги вкарват в армията. Това заяви лежалият години наред в либийски затвор лекар Здравко Георгиев.

Въпросът да се помага е въпрос на човечност. Може сред сирийците да има лоши хора, но аз не виждам престъпността в България да е скочила заради бежанците, заяви Здравко Георгиев пред сутрешния блок на bTV. Искам да помагам на тези хора, защото знам какво е да си далеч от родината и да няма кой да ти подаде ръка, категоричен е той.

Лекарят категорично отрече, че сирийските бежанци носят „забравени” у нас болести. Той каза, че профилактиката е добра.

По думите на Георгиев той е започнал да помага първо на бежанци в Пъстрогор, има и сътрудничество с приюта на отец Иван, както и къща в Банкя. Броят на бежанците, на които лекарят помага, е между 30 и 50 души. Засега консумативи за помощ има достатъчно, добави Георгиев.

Най-страшното за тях е, че те са в стрес, психически срив – не знаят какво ще правят в бъдеще. Но стресът даравя тези хора с търпение, каза лекарят.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес