Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чавес бе посмъртно награден във Венецуела

07 юни 2013, 10:32 часа • 8976 прочитания
Реклама

Бившият лидер на Венецуела Уго Чавес бе посмъртно награден с Националната награда за журналистика „Симон Боливар”. Учредителите на наградата подчертаха, че тя е връчена на Чавес заради това, че „той е върнал думата на потиснатите в целия свят и заради неговата изключителна роля в борбата с медийната лъжа”. Наградата ще бъде предадена на роднините на Чавес на 27 юни, пише „Взгляд”.

Решението предизвика спорове във венецуелското общество във връзка с рязкото отношение на Чавес към опозиционните медии приживе, а по негов адрес прозвучаха обвинения в потъпкване на свободата на словото.

През 2007 година във Венецуела беше закрита най-голямата частна телевизия RCTV. Властите обвиниха медията в подривна дейност. Преди това Чавес заплаши да закрие частни телевизии и радиостанции, обвинявайки ги, че влизат в ролята на „политически играчи на банкрутирали опозиционни партии”.

След смъртта на бившия президент, в средата на май тази година се състоя сделка за продажбата на един от най-големите опозиционни телевизионни канали „Глобовижън”. Венецуелските власти отдавна предявяват претенции към телевизията. Чавес обвиняваше бившия собственик на канала в съпричастност към заговор с цел смята на властта във Венецуела, като заплаши с конфискация на активите на канала във връзка с необходимостта от изплащане на компенсации на вложителите в банкрутирала банка, чийто собственик е акционер в телевизията.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес