Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българинът набляга все повече на хранителните добавки

30 януари 2012, 22:02 часа • 7673 прочитания

С 21 % на годишна база се е повишило потреблението на хранителни добавки през 2011 г. спрямо 2010 г. Това каза за Агенция „Фокус” Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

По думите му - хранителните добавки се възприемат много добре от потребителите и има много голям ръст в търсенето им.

Според Николай Костов – пазарът на хранителни добавки нараства много бурно и дори повече от този на лекарствата и на козметиката, а причината е свързана с повишена потребителска култура.

Много фирми за хранителни добавки инвестират в реклама и информация към крайния клиент и по този начин увеличават пазара. Навлизат много марки хранителни добавки, има от цял свят, каза той.

Има добавки на най-различни ценови нива – от няколко лева до 40 лева и повече в зависимост от грамаж, производител, съставки и т.н.

Най-голям интерес има към традиционните добавки – съдържащи витамини и най-често употребяваните минерали, някои растения, които са популярни, например Гинко Билоба, обясни той.

Според Николай Костов, този пазар ще расте много сериозно поне още няколко години.

Регионалните здравни инспекции направиха проверки за цялата дейност на аптеките, включително хранителните добавки и сроковете на годност. Това каза за Агенция „Фокус” Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки по повод началото на масирана акция на Агенцията по храните в производствени предприятия и обекти за търговия на едро и дребно с хранителни добавки.

По думите му - етикетите се одобряват от Агенцията по безопасност на храните преди всяка една хранителна добавка да бъде пусната в продажба. Вносните добавки се одобряват по същия начин. Предоставя се оригиналният етикет на английски език, след това се предоставя преводът.

Разрешават се не само като текст, но и като състав, дали са вложените количества, които са разрешени и дали видът на тези соли, микроелементи и витамини отговаря на изискванията на наредбата. И ако добавката има терапевтични претенции, тогава не одобряват етикета, каза той.

По думите му – няма данни за оплаквания от граждани към аптеките заради добавки с такива претенции, но подобни проверки са приоритет и задължение на Агенцията по храните.

 

Деян Георгиев
Деян Георгиев Отговорен редактор
Новините днес