Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българинът иска повече средства за отбрана, но не и ако трябва да са от неговия джоб (СНИМКИ)

18 септември 2024, 10:22 часа • 436 прочитания

Над половината българи искат заделяне на повече средства за отбрана, но всеки осми не иска това да се случва посредством повишаване на данъците например.

Това е един от изводите от сондаж на "Галъп Интернешънъл" по поръчка на БНТ за предаването "Референдум", излъчено на 17 септември. След трагичния авиоинцидент край авиобаза "Граф Игнатиево", при който загинаха двама пилоти, отново на дневен ред е темата за състоянието и нуждите на Българската армия и как да се ускори модернизацията ѝ.

Още: Български военнослужещи ще обучават украински военни в страни от НАТО

Според над 50 на сто от анкетираните в изследването нужно е да бъдат отделени повече средства за нова техника в армията. А 34 на сто са на мнение, че трябват повече пари за числения състав в армията.

80% от анкетираните категорично не са съгласни да се отделят повече средства за отбрана, ако това засегне данъците или други сектори. Само 19 на сто са на обратното мнение.

Малко над 60% от запитаните смятат, че трябва да има и някакъв вид наборна военна подготовка, а 37 на сто са на мнение, че армията трябва да бъде само професионална.

Още: Модернизират армията с нови автомобили и техника

Още: Пожарите: Държавата - мащеха, армията върши работа

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес