Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България тъпче на едно място (видео)

29 ноември 2012, 16:48 часа • 9372 прочитания

В продължение на пет години България не прави промени в основни, проблеми икономически области. Това заявиха експерти от Института за пазарна икономика (ИПИ) при представянето на четвъртото издание на "България в международните класации".

У нас се изготвят закони без да се знае какво ще се случи при влизането им в сила, а след това българският данъкоплатец плаща за това. Това заяви Светла Костадинова, изпълнителен директор ИПИ.

Много често политиците си мислят, че законодателната дейност е основният начин да приложат визията си за икономиката, продължи Костадинова. Това обаче не значи, че реалната тежест върху бизнеса и гражданите намалява - никой не знае всъщност какво се променя в тежестта. Никой не казва какви са ефектите върху цените, върху конкуренцията - гледа се само бюджетният ефект, обясни специалистът.

България се представя доста по-лошо в сравнение с миналата година, като по някои от индексите сме били на средни нива, докато сега сме в долната 1/3 на класациите, съобщи икономистът от ИПИ Калоян Стоянов. "Други страни имат по-голямо желание да се реформират, явно за тях кризата не е чак толкова голям проблем, помагат на икономиките си да излязат от кризата и на гражданите им да живеят по-добре, за разлика от нас", добави той.

Какво още казаха експертите и къде "се чупи" връзката правителство-бизнес-граждани - четете в Expert.bg.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес