Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България и Австралия ще изследват заедно подводното културно наследство

24 юли 2024, 17:18 часа • 688 прочитания

Министерският съвет прие решение, с което одобрява проект на Меморандум за разбирателство между България и Австралия, съобщиха от правителствената пресслужба.

То ще се сключи между правителството, представлявано от Министерство на културата и правителството на Австралия, представлявано от Министерството на климатичните промени, енергетиката, околната среда и водите на Австралия за целите на сътрудничество в областта на изследванията и управлението на подводното културно наследство.

Република България и Австралия са страни със силни традиции в проучването и управлението на подводното културно наследство и понастоящем развиват интензивни програми за подводни археологически проучвания. България е една от първите държави, ратифицирали Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство.

Още: България и Украйна ще пишат общи закони за правосъдна реформа

Меморандумът предвижда създаване на рамка за задълбочаване на отношенията между България и Австралия в областта на проучването, опазването и управлението на подводното културно наследство чрез насърчаване на дейности от взаимен интерес, като:

  • обмен на специалисти; 
  • провеждане на съвместни археологически проучвания на територията на двете страни; 
  • евентуални общи проекти; 
  • оказване на взаимна помощ за изграждане на капацитет в областта на проучване и опазване на подводно културно наследство; 
  • подготвяне на общи научни публикации и др. 

Главната му цел е полагането на основа за бъдещо сътрудничество и взаимопомощ между двете държави и съответно компетентните национални органи с отговорности в областта на опазването на подводното културно наследство.

Очакваните резултати от сключването на Меморандума са свързани с перспективите за бъдеща съвместна научна работа и осъществяването на институционално взаимодействие и подкрепа между двете страни. Богатото подводно културно наследство на двете държави, както и различното ниво на експертиза и опит в отделни аспекти на неговото проучване, опазване и управление, създават предпоставки за развитие на взаимноизгодни партньорски отношения.

Още: Само по лекарско предписание: Австралия въвежда „водещи в света“ мерки срещу вейповете

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес