Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Броене на делфините в Черно море - опит за усвояване на пари от две страни?

11 август 2013, 15:01 часа • 28271 прочитания

Истински скандал се крие зад обществената поръчка за броене на делфини по крайбрежието на нашето Черноморие. Това твърдят в свое съобщние от Гражданския комитет за борба с корупцията.

Както е известно, изборът на изпълнител по поръчката, която е на стойност 3,5 млн. лева, е временно спрян. При обществената поръчка в България, с която трябваше да се броят, единственият поканен кандидат за усвояване на сумата от ИАОС към МОСВ бе новорегистрираното обединение "Делфин", зад което стоят "Зелени Балкани" в съдружие с "Тетис"- Италия.

Докато "зелени" активисти се готвеха да приберат 3,5 млн. лева за преброяване на дефините по нашия морски бряг, се оказа, че Европейският съюз вече е организирал друго броене на делфините, при това в цялото Черно море. Изпълнението тече в момента и обществената поръчка за броене на българските делфини е безмислена и излишна, казват от неправителствената организация Граждански комитет за борба с корупцията.

Проверка на комитета е установила, че Главна дирекция "Морско дело и рибарство" на Европейската комисия е възложила обществената поръчка на английския изпълнител MacAlister Elliott & Partners. Целта е установяване на числеността на делфините не само в българското Черноморие, а в цялото Черно море. Това е глобален проект за изследване на отрицателно въздействие на рибарството върху китоподобните, като основна част на проекта е броене на популацията на делфините. Поръчката е на стойност от 390 хил. евро.

По този проект наскоро е проведена първата международна експедиция в Черно море с облитане със самолет. Ръководител на екип е бил д-р Симоне Панигада - вицепрезидент на Институт Тетис, Италия, който е партньор на „Зелени Балкани“ в обединение „Делфин”. Неизвестно защо и как, но в самолета е присъствал и представителят на „Зелени Балкани" Димитър Попов.

От Гражданския комитет за борба с корупцията настояват от всички замесени в "делфинските схеми" да дадат ясен отговор дали са имали намерение да се възползват от труда на MacAlister Elliott & Partners и да го представят после като своя дейност, но вече по обществената поръчка за 3,5 млн. лева. И още - да отговорят защо ЕС е оценил преброяването на делфините в Черно море на 390 000 евро, а у нас се дават 3,5 млн лв за броене само в български териториални води.

Гражданският комитет за борба с корупцията твърди, че в Изпълнителна Агенция по околна среда са били абсолютно наясно с дублирането на двете поръчки, но са запазили мълчание.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес