Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Босненски майки демонстрираха пред Трибунала в Хага

16 май 2012, 11:29 часа • 4432 прочитания

Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич, чийто процес започна днес пред Международния наказателен съд за бивша Югославия, е "касапин", заявиха вдовиците и майки на мъже и момчета, убити в Сребреница през юли 1995 г., които се събраха пред Трибунала в Хага, предаде БГНЕС.

"Той е най-големият касапин на Балканите и в света", заяви 65-годишната Мунира Субашич, която загубила 22 членове на семейството си, убити от сръбските сили в Босна през юли 1995 г. Тя дошла, за да присъства на началото на процеса срещу Младич в 9 ч. местно време.

"Ще го погледна в очите и ще го попитам дали се разкайва", допълни тя и уточни, че ще седне на едно от отредените за зрителите места, отделено от заседателната зала с бронирано шумоизолиращо стъкло.

Събрани пред входа на Трибунала в Хага, около 20 жени от асоциациите на "Майките на Сребреница" развяваха плакати, на които можеше да се прочете: "Искаме справедливост за жертвите на Сребреница" или "Младич: най-големият убиец на хора и невинни деца".

Арестуван на 26 май 2011 г. в Сърбия, след като се укриваше 16 години от международното правосъдие, Ратко Младич е обвинен в престъпления, извършени от войските му по време на войната в Босна, отнела живота на 100 000 души и оставила без покрив 2,2 милиона души между 1992 и 1995 г. "Невъзможно е да се смекчи болката на една майка, но изправянето му пред съда е форма на справедливост", казва Мунира Субашич.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес