Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Битката в Хага

17 май 2012, 16:59 часа • 6526 прочитания

17 години след края на войната в Босна и Херцеговина Ратко Младич оставя впечатлението, че все още е на бойното поле, каквато е била някога Югославия, гледайки втренчено врага си, намръщен от другия край на съдебната зала. И дори отправяйки жестове за смъртна заплаха.

Не е ясно какво се надява да спечели и какво точно се опитва да защитава бившият военен лидер на босненските сърби. Може би той е единственият, който се надява на някакъв различен от признаване на вината му изход.
Изглежда готов да се бори с всички присъстващи до горчивия край.

Жените от Сребреница също са дошли в Хага. След всички тези години те стоят пред него, а международното правосъдие е на тяхна страна.

Жените – вдовици, майки, жертви на най-ужасните жестокости от Втората световна война насам – стоят на морален пиедестал, от който не могат да бъдат свалени.
Те обаче са потънали толкова дълбоко в отчаяние и мъка, че дори една кост, извадена от масовия гроб, е способна да ги развълнува – може би е почти материално усещане за любимия, нещо, което може да бъде задържано, намек за това, че истината и справедливостта не би ги подминала.

А на почти 1000 мили оттук, по-голямата част от Босна и Херцеговина се занимава с ежедневните си дела и рядко говори за войната – животът продължава. Ако въпросът бъде поставен от незапознат външен човек, му дават отговор, но темата тегне неловко над разговора като нежелан гост на масата, от чието присъствие вечерящите биха предпочели се лишат.

В съдебната зала в Холандия обаче жените от Сребреница имат моралната сила да победят. Само в Сребреница са били извършени осем хиляди убийства. Това е и което дава на семействата такава мощ.

Те се превърнаха в сила, с която Младич трябва да се справи, чрез посредник, разбира се. Международната общност, представлявана от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия, контролира битката в съдебната зала. Жените са такава сила, че всъщност цялата страна може да слуша, неловко или не. Никакво помирение не може да се случи, преди жените от Сребреница и техните семейства да получат справедливостта, която търсят.

Ще могат ли да споделят с останалите босненци своя морален пиедестал? Ще може ли страната да се освободи от тежестта на този товар за собствения й напредък? Ако е така, тогава в Хага ще бъде спечелена още по-голяма битка.

Дали осъдителната присъда в тази все още водеща се битка в съдебната зала ще бъде достатъчна за победа – Младич да бъде сразен в затвора, изгонен от бойното поле с дълга присъда?

Ако това не бъде достатъчно, тогава никаква присъда не може да върне мъртвите, да поправи кривините, а надяващите се на по-добро бъдеще босненци ще останат заложници на миналото си и на тези, които най-много от всички заслужават по-добро бъдеще – семействата от Сребреница.

CNN

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес