Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БХК: Социалното министерство дискриминира децата на украинските бежанци

25 октомври 2024, 14:04 часа • 558 прочитания

Общо над 400 към момента са съдебните решения срещу противозаконните откази на Агенцията за социално подпомагане (АСП) да отпусне социални помощи за деца на украински граждани под временна закрила в България. Данните са на Програмата за правна защита на бежанци и мигранти към Българския Хелзинкски комитет (БХК). Те идват на фона на медийни изявления на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), промотиращи подкрепата му за украинските бежанци, пише в съобщение до медиите от БХК.

Още: НПО иска еднократна ученическа помощ и за децата на украински бежанци

В началото на седмицата Министерството на труда и социалната политика съобщи за среща между служебния министър Ивайло Иванов и посланика на Украйна Олеся Илашчук. Министър Иванов е цитиран да казва:

„МТСП ще продължи да предоставя подкрепа на украинските бежанци и да осигурява помощ и безопасна среда за украинските деца и семейства с деца в този тежък за тях период“ като се посочва, че украинските граждани могат да ползват социална защита и социални услуги в България, ако имат предоставено убежище, статут на бежанец, хуманитарен статут или временна закрила.

Още: БХК попиля законопроект на "Възраждане" за "пропагандата на нетрадиционната сексуалност в училище"

По повод на изявлението БХК иска за пореден път да повдигне въпроса за продължаващата с години незаконосъобразна практика на дирекциите „Социално подпомагане“ на АСП при МТСП в цялата страна да отказват да отпускат семейни помощи за деца на бежанците с временна закрила и хуманитарен статут, както и социални помощи за учебници и помагала за украинските деца, записани в българските училища.

Към настоящия момент водените съдебни дела против тези откази на социалните служби са повече от четиристотин. Решенията на съдилищата са константни и категорични, че тези откази са в противоречие с разпоредбите на Закона за убежището и бежанците, Закона за социалното подпомагане, Закона за семейните помощи за деца, Конституцията на Република България, както и Конвенцията на ООН за правата на детето и европейските директиви 2001/55/ЕО и 2011/95/ЕС.

Още: Омбудсманът поиска помощта от 300 лв. за децата от II, III и IV клас да се отпуска без излишна бюрокрация

Така практиката на АСП при МТСП противоречи на указанията на съда, националните и международните норми и е проява на неприкрита институционална дискриминация срещу семействата на бежанците с хуманитарен статут или с временна закрила заради войната в Украйна. Тази практика никак не се съвместява с изявлението на министъра за подкрепа и помощ на украинските деца и семейства с деца в този тежък за тях период, поради което за пореден път настояваме министър Иванов да вземе незабавни мерки за преустановяването ѝ.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес