Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БХК: След три съдебни производства, спечелихме делата срещу главния прокурор за достъп до информация

04 октомври 2021, 10:26 часа • 2297 прочитания

„Около година и половина и три съдебни производства ни костваше достъпът до актовете на главния прокурор“, обясни пред БНР адвокат Диана Драгиева от Българският хелзинкски комитет.

След поредица от съдебни дела БХК успя да получи поискани по Закона за достъп до обществена информация данни за работата на прокуратурата.

От началото на мандата на действащия главен прокурор БХК е подал поне 10 заявления по Закона за достъп до обществена информация и е получил 10 отказа, уточни адвокат Драгиева.

„Всички тези десет отказа бяха обжалвани в съда и към момента са приключили с влезли в сила съдебни решения, като прокуратурата и главният прокурор са осъдени да предоставят информацията, която има различен предмет.“

Сглобен е списък от 25 акта, които вече са публикувани на страницата на Българският хелзинкски комитет, каза Драгиева.

От тези 25 акта само 5 са издадени от действащия главен прокурор, един е издаден от Борис Велчев, а всички останали - от Сотир Цацаров.

Според Драгиева те биха могли да бъдат „много ценно средство за повишанане на ефективноста на прокуратурата, но вместо това те съдържат доста спорни и превратни тълтувания и дописвания на действащите закони“.

От прокуратурата по време на производствата са използвали аргумента, че законодателството, осигуряващо достъп до информация, не важи за главния прокурор, поясни тя.

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес