Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бежанските центрове в България са почти празни

15 февруари 2016, 15:05 часа • 2625 прочитания

Едва 9% от капацитета на центровете на Държавната агенция за бежанците са запълнени в момента. Това заяви председателят на агенцията Никола Казаков.

"Имаме 467 души в центровете при капацитет 5 хиляди 130. Имаме резерв от около 4 500 места", обясни шефът на ДАБ през БНР.

581 души са настанени на външни адреси, каза още Никола Казаков.

Той посочи, че след като бъдат регистрирани голяма част от бежанците напускат страната и заминават към Западна Европа. Ако бъдат хванати там, обаче процедурата задължава да бъдат върнати в първата страна в ЕС, в която са подали молба за закрила, което се явява България.

Един ден могат да бъдат върнати около 8 000 души, каза Казаков, но уточни, че на практика нещата стоят по друг начин.

"За миналата година при 8 000 души, които са напуснали страната, са върнати 262 лица. 7800 не са върнати, макар че за тях са направени запитвания към българската държава", каза Казаков.

Казаков е категоричен, че при процедурата по предоставяне на закрила успяват да отсеят случаите на икономически имигранти.

От Агенцията за бежанците и МВР описват като масова практика нелегално влезлите в България чужденци биват регистрирани, когато бъдат заловени. След това те заявяват, че искат да кандидатстват за статут и закрила. Полицаите ги карат в София в някой от центровете на ДАБ. Оттам обаче те изчезват често още същия ден, преди да са регистрирани отново и да им бъде открита процедура по даване на бежански статут.

МВР води избягалите чужденци в графата "самоволно напуснали", която набъбва със стотици всяка седмица. Агенцията за бежанците пък е просто регистратор на бягствата. "Производството по предоставяне на международна закрила често не достига до етапа, в който молбата се разглежда по същество, тъй като производството се прекратява поради самоволното напускане на центъра и невъзможността да бъде проведено интервю с кандидатите", обясняват от ДАБ.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес