Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бежанците в България: Между митовете, реалността и подадената ръка (ВИДЕО)

19 август 2024, 16:45 часа • 4946 прочитания

Върховният комисариат за бежанците на ООН в България постави началото на кампанията - "Храна за размисъл" на 20 юни - Световния ден на бежанеца.

Целта на кампанията е да насърчи разбирането и съпричастността на хората в страната ни към бежанците, като представи традиционни ястия от родните им страни и сподели техните лични истории. 

Агенцията за бежанците на ООН откри специален pop-up ресторант "Храна за размисъл" в София, в който да се предлагат традиционни ястия от Украйна, Сирия и Афганистан, страните на произход на основните лица на кампанията. 

Източник: Храна за размисъл 

Според годишния доклад на ВКБООН за глобалните тенденции, представен преди близо един месец, един на всеки 69 души от световното население е принуден да напусне дома си.

България е приела хиляди бежанци от Украйна, Сирия, Афганистан и много други страни. Какво обаче е отношението на обществото към бежанците и как се справя Агенцията за бежанците с предизвикателствата? 

На тези въпроси отговори сътрудникът за връзка с правителството към ВКБООН Екатерина Димитрова в предаването "Студио Actualno"

Какво разказа тя - вижте в интервюто. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес