Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БЧК: Започва предоставянето на финансова помощ за пострадалите от наводненията в Карлово

12 декември 2022, 14:31 часа • 1199 прочитания

От днес започва предоставянето на финансовата помощ за най-пострадалите домакинства в наводнените през месец септември села на територията на община Карлово, съобщиха от БЧК.

ОЩЕ: Карлово ще се справя с последиците от водното бедствие цяла година (ОБЗОР)

Припомняме, че на 2 септември пет села в общината бяха наводнени заради скъсана дига на река Стряма след проливните дъждове и бе обявено частично бедствено положение. ВМЗ-Сопот също спря временно производствената си дейност, тъй като заводът бе засегнат от пороите. Тежко беше положението в Каравелово, където е имало втора приливна вълна. Наложи се дори намесата на хеликоптер, който спаси 20 души. За щастие вследствие на бедствието няма загинали хора. На следващия ден река Стряма заля и село в община Марица. Става дума за село Трилистник, от където бяха евакуирани 40 души.

ОЩЕ: Пострадалите от потопа в Карловско не са получили нито стотинка от даренията за тях

Средствата могат да бъдат получени в пощенските клоновете на „Български пощи“ АД, които в рамките на споразумение подписано с БЧК безвъзмездно предоставят услугата по превода на финансовите средства. Заявленията за финансово подпомагане се подават в кметствата на селата Каравелово, Слатина, Богдан, Христо Даново и Войнягово от собствениците на засегнатите имоти. 390 домакинства, или 1179 човека, в селата Каравелово, Слатина, Богдан, Христо Даново и Войнягово, ще получат безусловна финансова подкрепа в размер на 940 лв. за покриване на най-належащи разходи, вкл. закупуване на нова битова техника, мебели и строителни материали.

Средствата, на обща стойност 581 000 лв., са представени след искане, което БЧК отправи към Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец по линия на Фонда за незабавно подпомагане при бедствия, поради големия мащаб на щетите в община Карлово.

Българският червен кръст ще подпомогне общо 5000 души, пострадали от наводненията в община Карлово преди настъпване на зимните месеци с хигиенни пакети с препарати за почистване и дезинфекция на наводнените къщи. Продължава и оказването на психосоциална подкрепа на пострадалите от жители на карловските села. Ще бъдат отпечатани и информационни материали, предвидени са и посещения на екипи на БЧК в учебни заведения на територията на община Карлово, с цел обучение за готовност и реакция при бедствия, аварии и кризи.

ОЩЕ: Обществен съвет ще разпределя даренията за пострадалите при наводненията в Карловско

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес