Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Багери срутиха хасиендата на Цар Киро

12 юни 2012, 13:45 часа • 4152 прочитания

От прочутата хасиенда на Кирил Рашков, обявена за един от най-пазените фамилни имоти, останаха само развалини. За броени минути мощни багери срутиха масивната ограда, опасваща имота в местността "Изгорялата воденица" край Катуница. Наказателната акция беше по заповед на РДНСК-Пловдив, с която се разпорежда доброволно събаряне, след което ще последва и принудително такова, но за сметка на собственика на имота, предаде Стандарт нюз.

Нито един представител на фамилия Рашкови не беше забелязан на мястото на акцията по събарянето, съобщава "Марица". Няколко десетки курса извъртяха камиони, за да извозват съборените части от оградата. Имотът е един от деветте фамилни владения на Рашкови, описан като незаконно застроени при проверките на РДНСК-Пловдив от преди месеци. Масово за почти всички тях има нови уведомления от инспекторите на строителния контрол, които разпореждат, че се забранява достъпа до имота и обитаването му с аргумента, че са строително незаконни, дори и да са върху законна собственост парцели.

В Катуница нито са ядосани, нито са възторжени от стартиралите акции по принудителното събаряне. Хасиедата на Кирил Рашков ще бъде запомнена с безпрецедентните мерки по жива охрана и пропускателбен пункт, тук преди години не бе допусната за проверка дори действащата кметица на Катуница, София Христева, при това при опит да провери как е завладян общински имот.

Точно от незаконно завзетите общински гори в непосредствена близост до „царското имение" тръгна един от първите сюжети за напрежение на катунчани срещу фамилия Рашкови. Тъжна гледка се оказа вчера бившата резиденция на Рашкови - изпотрошени до един прозорци, обгорени стени, смлени остатъци от мебелировка и дори нещастно блуждаещи из плевелите няколко костенурки. Заради отглеждането на последните като защитен вид преди месеци родственица на цар Киро отнесе присъда, след като се нагърби с позицията, че отглеждането им тук е нейна отговорност.

След като се събори незаконната ограда на хасиендата, Рашкови ще предприемат събаряне и на други незаконни части от имотите си, за които имат разпореждания да го сторят доброволно, коментираха вчера в Катуница. Още преди месеци Рашкови дискретно изпразваха къщите, в които са живеели, като за целта дори изискаха и полицейска охрана, за да няма инциденти с местните.

Редактор: Ая Косарова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес