Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Автопоход за Чиста и Свята Република - в деня за възпоменаване на Васил Левски

14 февруари 2022, 13:37 часа • 3173 прочитания

На 19-ти февруари т.г. (събота) в Деня, когато България в преклонение възпоменава 149 години от мъченическата саможертва на Апостола на Свободата – Васил Левски, граждани и Агора България организират автопоход за Чиста и Свята Република.

"Миналата година на този свещен ден бе приета и подписана на площад "Независимост" от хиляди хора Декларация за Чиста и Свята Република. Това бе Манифеста на протеста със свои 33 искания. Преди първите парламентарни избори миналата година политическите формации, възникнали върху протеста заявяваха категорична подкрепа.

Една година по-късно стъпилите върху протеста и считащи се вече за политици не са осъществили в три Парламента нито една точка. За да възобновим Завета на Дякона и Завета на Протеста на 19-ти февруари т.г., събота от 16:00 ч. стартира Автопоход “Чиста и Свята Република България” с начален пункт - паркинга пред Националния исторически музей до резиденция "Бояна".

Призоваваме всички граждани, съпричастни на делото на протеста, посветено на Завета на Левски да се включат с личните си автомобили и с националния трибагреник в този Поход за една Справедлива България, пишат организаторите.

"Очакваме всеки, който иска да остави на децата си Родина с осъществен идеала на Апостола да се присъедини и да вземе участие в този символичен акт на отдаване на преклонение и възхвала', посочват още те в програмата за събитието в социалната мрежа Фейсбук.

Кои са организаторите

Агора България е естественото и актуално към момента продължение на протестите от 2020 и 2021г., стартирали на 9-ти юли и продължили ежедневно цели 435 дни срещу модела на управление на Борисов и статуквото стоящо зад него. През 2021г. протестите добиха най-вече популярност с многократни акции в Банкя пред къщата на Борисов, с продължилия 40 дни денонощен палатков лагер пред Съдебната палата с искане на оставката на Гешев, протеста пред ДАНС срещу укрилото се тогава чрез дългосрочен отпуск ръководство на службата и ежедневните вечерни шествия започващи с блокада пред МС и приключващи с блокада на Орлов мост.

С идването на служебния кабинет и отстраняването на ГЕРБ от официалната власт, гражданите от площада останали докрай верни на каузата на протеста за справедливост и наказания на тези, които провокираха народния гняв, продължиха да се събират всеки четвъртък от 19 часа там, където започна протеста в първия си ден - на площада пред Президентството. Всеки четвъртък хората събрали се на този площад водят дискусии по наболели и актуални теми, произнасят се речи. Сред най-активните участници и оратори на тези събития се отличават имената на отец Дионисий, Петър Недевски, Тодор Стоянов. Основният девиз на Агора България е завета на Левски за Чиста и Свята Република!

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес