Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Аполония" почита Алек Попов с творческа вечер

20 август 2024, 17:18 часа • 1133 прочитания

Вечер, посветена на творчеството на писателя Алек Попов (1966-2024), ще се състои в рамките на 40-ото издание на Празниците на изкуствата „Аполония“ в Созопол. Събитието ще е на 5 септември в Градската художествена галерия, съобщават от издателство „Сиела“.

За Алек Попов и неговите произведения се очаква да говорят доц. Димитър Камбуров, Светлозар Желев, Деляна Манева и Захари Карабашлиев. Сред акцентите на събитието ще бъде сборникът „Нови и избрани разкази“, издаден през 2023 г.

Още: Румен Радев за Алек Попов: Вярвам, че идеалите в творчеството му ще са пример за поколенията

„Не бях си представял, че някой може да пише толкова смешно за българското, колкото Алеко, и този някой да се казва Алек, и да го прави с ниво на професионализъм и можене, чиято образцовост традиционно асоциираме с англосаксонския литературен свят на властни издателства и мракобесни редактори“, пише доц. Димитър Камбуров в своя статия, посветена на писателя.

Алек Попов е завършил Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” и българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. След дипломирането си специализира в ELI (English Language Institute) към Wayne State University в САЩ. Работил е като куратор в Националния литературен музей, дипломат, главен редактор на сп. „Родна реч“, директор на Дома на детската книга.

Автор е на „Мисия Туран“, „Мисия Лондон“, „Черната кутия“, поредицата „Сестри Палавееви“, „Митология на прехода“ и др., припомня БТА.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес