Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако ти продадат на безценица жилището заради дълг, ще можеш да заведеш дело

11 юли 2017, 09:00 часа • 6846 прочитания

Всеки, който е загубил жилището си на цена поне два пъти по-ниска от пазарната – заради принудителна продажба, с която се изчиства дълг, ще може да заведе дело. Възможността е факт заради решение на Европейския съд по дело срещу Словения. Това съобщи омбудсманът Мая Манолова.

Не е нормално да нямаш достъп до книжата на съдебния изпълнител, не е нормално да не можеш да се защитиш в съдебен процес, не е нормално разноските по делото да са в пъти по-големи от обема на предмета на делото, обобщи бившият депутат от БСП ситуацията с частните съдебни изпълнители.

Според Манолова жалбите срещу частните съдебни изпълнители (ЧСИ) са се увеличили драстично от началото на годината – имало дни с по 20 жалби на ден до омбудсмана. В ефира на bTV тя благодари на всички депутати, които са прегърнали идеята за изменения в Гражданско-процесуалния кодекс, касаещи практики на ЧСИ. Манолова обяви и, че лично ангажирала премиера Бойко Борисов промените да минат на второ четене най-късно през есента, и то без особени промени.

Омбудсманът категорично заяви, че не е против длъжниците да не плащат, а е против "да се съдират още няколко кожи" покрай дълга, против е малък дълг от например 100 лева да стане 1100 лева заради съдебни разноски, против е да се запорират всички сметки заради малък дълг. Това е шансът на Камарата на частните съдебни изпълнители да се изчистят от лоши практики, убедена е Манолова. И твърдо заяви – няма да можеш да бъдеш съден, без да си надлежно уведомен.

Мая Манолова изключи възможността заради промените различни "тарикати" да не си плащат дълговете. И сега има давност за сметките за парно – три години, даде пример тя. Омбудсманът одобри и готвената промяна да се премахне 10-годишната абсолютна погасителна давност, защото тя всъщност важала само в отношения между физически лица.

Манолова добави и, че има подкрепа за други промени – да не може да се прехвърля собственост върху активи на клошари, за да се избегне наказателно преследване срещу истинския собственик, който например не иска да плати изработени заплати на свои служители.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес