Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Единодушие в парламента за премахването на "вечните длъжници"

07 юли 2017, 11:30 часа • 13461 прочитания

Народното събрание прие единодушно на първо четене отпадане на 10-годишната абсолютна погасителна давност. Това стана по време на разглеждане на промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Промените са обхванати в четири законопроекта - на БСП, "Воля", ГЕРБ и "Обединени патриоти" и бяха приети единодушно. В приетите текстове е записано и ограничаване на негативните практики сред частните съдебни изпълнители.

По време на дебатите в пленарна зала депутатите спориха най-вече по темата със сегашната възможност банките да изискват задължения, но без длъжникът да разбере за това, като се избягва съдебния контрол. Действащите сега текстове позволяват и банката да определи сумата, която смята, че ѝ се дължи, а длъжникът едва по-късно може да оспори това вземане по съдебен път.

Председателят на правната комисия в НС Данаил Кирилов (ГЕРБ) обясни, че тази възможност не може да отпадне, защото "е част от финансовата система на страната". 

"Категорично ще поддържам позиция против отпадане на банките като субект в изпълнителното производство. Това защитава цялата финансова кредитна система. Банките не са само кредитори. Те пазят парите на вложителите, по тези операции банките са длъжници", обясни той.

По думите му съдебната практика е стигнала до там, че да се вадят заповеди за изпълнение дори за неустойки.

Той призова също Министерството на правосъдието да актуализира тарифите за отделните видове изпълнения, тъй като на практика частните съдебни изпълнители имат безлимитни такси. "Сравнете го с нотариусите – дори там нотариалната такса има лимит. Ако някой прави безобразия, ако някой скача на главата на длъжниците въпреки закона, надали това са само ЧСИ. Кога ще погледнем какво правят и т.нар. колекторски фирми? Не трябва ли и там да се подобри практиката?", попита Кирилов.

Социалистът Филип Попов от своя страна категорично заяви, че "червените" ще се борят за отпадане на възможността банките да прибират задължения по този начин. 

Хамид Хамид от ДПС също каза, че партията му ще подкрепи законопроектите. "Трябва да се сложи ред, трябва да се сложи край и на т.нар. фигура на вечния длъжник. Говорим за десетки хиляди, стотици хиляди, които изпадат в невъзможност да изплащат своите кредити", каза той. Хамид обясни, че има случаи на продажба на обезпечения за по-малко от 50%, от което кредитополучателят остава длъжник.

Явор Нотев от групата на "Обединените патриоти" предложи да се помисли и за това, че длъжникът става такъв по своя собствена воля. Според него трябва да се помисли за дисциплиниране на страните в изпълнителния процес и за отговорността на гражданите, които взимат "подобни решения, които ги изправят пред проблеми".

Омбудсманът Мая Манолова, която проследи дебатите изрази мнение, че между първо и второ четене на промените философията няма да се промени - да остане пропорционалността, така че срещу "100 лв. да не ти запорират банковите сметки и имущество", да се намалят таксите на ЧСИ и да се промени практиката гражданите да стават длъжници без да разберат за това.

Предложенията

Законопроектът, внесен от БСП и приет днес, цели да се гарантира справедлив и балансиран изпълнителен процес, като се създаде правна възможност подаденото от длъжника възражение да спира изпълнението и се изключва възможността банките да се снабдяват привилегировано със заповед за незабавно изпълнение. За да се осигури по-голяма защита на длъжниците в изпълнителното производство се предлага те да могат да обжалват по съдебен ред оценката на вещта при публичната продан, отказите за приключване, прекратяване и спиране на принудителното изпълнение, замяната на начина на изпълнение, както и смяната на пазача.

Със законопроекта на ГЕРБ се урежда задължението за съдебния изпълнител служебно да вдига наложените запори и възбрани след влизане в сила на разпореждането за приключване на изпълнителното производство и предоставя възможност на длъжника доброволно да се издължи, като се намали размера на първоначалната доброволна вноска от 30 на 20 процента от задължението.

За да се осигури максимална защита на интересите на страните в изпълнителното производство се предлага задължително назначаване на вещо лице при определяне на цената на вещта за недвижимо имущество, както и при продажба на движимо имущество на стойност над 5 000 лева. 

В съответствие с целите на законопроекта се предлага изменение в Закона за задълженията и договорите, с което вносителите се стремят да премахнат фигурата на „вечния длъжник“ чрез въвеждането на десет годишна абсолютна погасителна давност по отношение на физическите лица. 

"Обединените патриоти" пък предлагат промени в начина на връчване на уведомления и съдебни книжа, в изпълнителното производство и в касационното обжалване. Според тях с предложените промени се отговаря на обществените очаквания за справедлив процес, като се вменява в задължение на Касационния съд да посочи противоречива практика, да обобщи съществуващата такава и да се произнесе по съществото на спора. По отношение на изпълнителното производство се предлага вменяването на задължение за заявителя да посочва банкова сметка, по която да се преведат заявените суми, и премахване на възможността банките да се снабдяват привилегировано със заповед за незабавно изпълнение.

От партията на Веселин марешки "Воля" предлагат промени, с които се подобрява процедурата по призоваване чрез създаването на ефективен механизъм, който да гарантира, че ответникът ще бъде потърсен на посочения по делото адрес, както и на неговия постоянен и настоящ адрес в рамките на един месец и при поне три посещения, като е предложено поне едно от тях да е в неприсъствен ден. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес