Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Адвокатите скоро ще могат да се рекламират

14 август 2024, 14:54 часа • 1662 прочитания

Адвокатите скоро ще могат да рекламират своята дейност, а минималният размер на техните възнаграждения ще бъде премахнат, след като депутатите приеха на първо четене два законопроекта за промени в Закона за адвокатурата.

Проектът на Министерския съвет получи подкрепата на 140 депутати, а този, внесен от Анна Александрова (ГЕРБ) и група народни представители, беше подкрепен от 127 народни представители. Още: За 5 минути и без дебат депутатите решиха: Отпада забраната адвокат да бъде управител на фирма

Адвокатите ще могат да рекламират

Законопроектът на Министерския съвет премахва забраната за адвокатите да рекламират своята дейност и да използват посредници.

Според мотивите Европейската комисия е започнала процедура срещу България поради несъответствието на тази забрана с европейското законодателство.

Целта на промените е да се улесни популяризирането на адвокатската дейност, като същевременно се спазват законовите и етични норми на професията. Въвеждат се ограничения за използването на невярна или подвеждаща информация, за неоснователни сравнения с други адвокати и за обещаване на конкретни резултати. 

Възнагражденията

Законопроектът на ГЕРБ премахва забраната за договаряне на възнаграждения под определен минимален размер, както и свързаната с това дисциплинарна отговорност. Освен това, съдилищата вече няма да бъдат задължени да се придържат към минимални възнаграждения при определяне на разноските. Още: БХК възмутени от думите на Гешев за адвокатите

Ако няма уговорено възнаграждение за оказаната правна помощ, адвокатският съвет ще определя такова възнаграждение на основата на критерии, заложени в наредба, издадена от министъра на правосъдието по предложение на Висшия адвокатски съвет.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес