Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

945 килограма негодна риба са бракувани в цялата страна

06 декември 2012, 13:30 часа
Реклама
Общо 945 килограма риба са бракувани заради негодност за консумация. Съставени са и 22 акта на търговци, които не са съхранявали както трябва рибата, затворени са и два обекта, каза д-р Любомир Кулински, ръководител на дирекция "Контрол на храните" в Агенция по безопасност на храните.
Според Кулински едно от често срещаните нарушения на предписанията е съхранението на рибата. При нарушение тя обикновено се съхранява при по-висока температура, отколкото трябва. БАБХ изисква температура от -18 градуса по Целзий за съхранение на риба.
Кулински препоръча на потребителите да купуват стоки за Никулденската трапеза от редовно регистрирани магазини, да следят за срока на годност и най-вече температурата на съхранение на рибата.
Проверките на магазините и тържищата, които продават риба и рибни продукти, са започнали още преди две седмици, стана ясно от разговор с Кулински в "Нова телевизия".
 
От понеделник, 10 декември, започват проверки заради коледните празници. Инспекторите ще следят и за качеството на храните, които ще сложим на коледната и новогодишната трапеза.
 
„Много ресурс сме съсредоточили в тази работа. А гражданите от цялата страна могат да подават сигнали за нарушения на горещия телефон на агенцията - 0700 122 99, който работи всеки ден от 9:00 до 20:00 часа”, каза Кулински.
 
Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес